Torbica
|
IZVORNA PORUKA: Olga RR evo ja se sad pitam : zasto me ne slusa ? sve moram tri puta da ponovim , kad joj pricam uopste me ne konstatuje ko zidu da pricam kad viknem onda ustane da uradi sto sam joj rekla i to sa kmezanjem : zaaasto jaaaa mooooraaaam ili neeeeeecu i tako dobro cuje nije to nego tacno me ne slusa nadam se da je to ta inatna faza petogodisnjaka ali ako je ovo pokazatelj kakva ce biti u pubertetu e pa tesko meni Draga, ja sam imala ovaj problem, moje veliko dete je pravi izazov..... Ono sto je greska je previse price, koliko god to zvucalo nelogicno, oni oguglaju, na jedno udje na drugo uho izadje... Nema sumnje da ispituju nase granice, sto je potpuno realno. Ono sto je nas zadatak, to je da pravimo dogovore unapred, moramo biti proaktivni. Pogotovo za situacije koje za koje znamo da mogu biti problematicne. Npr - hoce da se igra sa cime god, dobro. Pre nego sto igru zapocne, ja je lepo pogledam u oci, spustim se na njenu visinu i ne gledam je odgore... I kazem, hocemo li sad da se dogovorimo, kad zavrsis ovo, da sve lepo rasklonis...da nemamo probleme, da se ja ne nerviram, pa se onda i ti nerviras. I uvek treba diplomatski dogovarati unapred. Tada nema, zasto ja, kako, sto. Ako krene neka prica - samo pitam, sta smo se dogovorile? A pritom ako ne postignemo dogovor prethodno, ne dozvoljavam akciju. Ovo vazi za sve - odlaske u kupovine, rodjendane, igranje napolju, sta god. Pritom, oni se osecaju bitni jer su ukljuceni u planiranje i donosenje odluka i dajemo im na znacaju da sami ponude resenje za odredjenu situaciju. Ja sam imala problem - nece kuci, od drugara, sa rodjusa, odakle god. I onda sam rekla, nigde te necu voditi i mirna Backa. I prvo mi je ako je negde vodim - Sta ce biti kad treba ici kuci, kako ces se ponasati?! Nikad ali nikad me nije zavrnula. Zavrnem nekad samu sebe ako zaboravim ovo, ali onda nije ona kriva.. Puno price, ali pre odredjene situacije. Moras biti baba Vanga Ljubim