Anoniman
|
Iako je Luka dosta stariji od Helene, i on se većinu dana njari. Poslednjih dana je bolje: hajde Luka da crtamo... on crta, Marko sedi u stolici pored, i Luka mu dodaje bojice, ovaj mu vraća... bla bla... Luka se oseća odrastao i bitan, a ja ga pohvalim kako je dobar i pokažem koliko lepše boji od Marka, i kako treba da nauči Marka... Onda, kupili smo mu bicikli. Užasan revolt je imao, on to neće, i onda smo ga bukvalno na silu odvukli u radnju, uz urlanje da njemu to ne treba, i gle čuda, ne silazi sa bajsa. Opet pohvala, svima se priča kako on ima novi bajs... Onda noć muzeja... On iskopava kost (Mali paleontolozi), a Marko ga zadivljeno gleda... Mislim da je bitno sledeće: Starijem detetu nije zanimljivo da gleda kako dojiš, prepovijaš, nije zanimljivo da idete u obične šetnje... Dakle, za sada je cilj to da je starije dete zainteresovano za to što se radi, a mlađem je bitno da se radi bilo šta. A kada malo poraste to mlađe, i dalje će biti bitno da starije bude zainteresovano, jer će mlađe svakako raditi ono što starije radi. Tako da dušice moja, STARIJE DETE MORAŠ DA ANIMIRAŠ, a mlađe će da se uklopi. I, da, spremi se da će biti sve gore kako Oli raste. Ja dobijem fras kada krenu da se jure po kući, skaču po krevetima, rade kolutove... A to njarenje... mico, udahni duboko, i svaki put kada počne da njari, okreni se i idi. Ako je kao Luka, ići će za tobom i njariti , i tako godinama, a ako je na Marka, prestaće za koji minut. Slobodno pred njom kaži kada Oli plače "Jao ovaj Oliver, vidi što je gadan kada plače", a ne "Jao jadan, sigurno je gladan pa plače". Zapati: STARIJA DECA SVE ČUJU!
|