stevajela -> RE: Zašto deca ne slušaju roditelje? (20.5.2009 23:40:36)
|
Iscitala sam sve postove vezane za ovu temu.Nikako mi se ne dopada ucena bilo cim,igrackama,hranom,izlaskom,... Jedina kazna koja je primerena,kako za malu tako i za vecu decu, jeste tajm aut.Tajm aut podrazumeva izolaciju deteta. Kako to izvesti?Kada dete uradi nesto za sta smo ga vec prethodno upozorili da ce biti kaznjeno ako to uradi treba ga izolovati negde gde ce samo "razmisliti" o svojim postupcima,a da taj prostor ne bude nesto gde moze da se igra ili sa necim zanima,npr spavaca soba roditelja.Vreme koje je potrebno da dete provede broji se na minute i koliko godina toliko minuta,npr 2 god-2 minute,10 god-10 minuta. Ovaj tajm-aut ne samo da je dobar za dete koje ce se smiriti i zaboraviti na ono sto je radilo a zasta je kaznjeno,vec je narocito dobar i za roditelje.Roditelj je jednostavno sprecen da odradi onaj vrhunac besa,iritiranosti i ljutine koju mu dete priredi,pa samim tim nece izgovoriti niti postupiti kako ne treba. Dok sam radila sa decom i pre nego sto sam imala svoje, ovo je najbolji metod kaznjavanja. A sto se tice onog necu da se obucem,jos samo malo da ostavim nesto, a vi kasnite na posao,ne vidim da je tu neki problem.Deca ne razmisljaju kao mi i nemaju osecaj za vreme.Vremenom ce ga steci,a mi do tada moramo biti strpljivi i da imamo snage da stalno lepo,polako i sa finim tonom objasnjavamo vec po 1000 put, da zurimo,jer mama i tata moraju da rade,da se moramo obuci da se ne prehladimo,itd...
|
|
|
|