dr boba -> RE: Endometrioza (28.8.2009 19:30:42)
|
Drage moje, sa endometriozom se borim vec 5 godina...Zoladex, punkcije, na kraju laparoskopija(pre godinu dana). Istrazivanja pokazuju da laparoskopska operacija ipak daje najbolje rezultate. Videcemo, ja pokusavam da ostanem u drugom stanju.. Jako podmukla bolest(tj. stanje, kako je definisu u udzbenicima). Dosta ste informisane, ne znam da li bi nesto dodala od onoga sto ja znam.. Usled priraslica,bez obzira na jaku stimulaciju estrogenom moze da se desi i da ne dodje do ovulacije.Zatim, u toku svakog ciklusa u proces sazrevanja krece vise od jednog folikula, ali se ubrzo izdvaja najcesce jedan, vodeci, koji ce prsnuti za vreme ovulacije...tako da nije strasno ako ih ima vise.Sto se tice rezova, kroz pupak se ulazi optickim instrumentom koji omogucuje vizualizaciju, tako da se ostane samo na tome jedino kada se radi samo dijagnostika...Iskusni ginekolog moze da pretpostavi na osnovu uz slike o cemu se radi, ali definitivna dijagnoza samo histopatoloskim nalazom,nakon operacije. Divno je cuti da ima zena koje bez problema rode. Drzim palceve svima!
|
|
|
|