jelena038
|
Kucacu redom sve sto nadjem, malo sam spora, jer sam na ruskim sajtovima... Najjednostavniji nacin za farbanje jaja je svakako lukovica, ili farba. Ja sam uvek vise volela lukovicu, ali deca vole boje i ove godine cu pokusati da bojim cajevima i biljkama, jer je zdravije. Crvena - koren cvekle ili ljuska luka, sok od maline. Plava - borovniceZelena - spanac, praziluk, kopriva Žuta – ljudske oraha i kora od pomorandze, cvet kamilice ili maslacka, list breze, rena, list i kora hrasta, zeleni caj Ljubičasta – ljubiciceSiva - caj od sipurka Narandzasta - aleva paprika, crni caj Braon - kafa Princip je uvek - biljke se kuvaju u vodi, na najmanjoj temperaturi oko 30 -40 minuta, sto vise biljaka, boja je jaca, ostave se u vodi dok se ne ohladi do sobne temperature, pa se procedi i u nju umacu vec kuvana, cista jaja, sto duze ostaju u farbi, boja ce biti jaca. Ako farbate cajem, u jednu solju ide 4 kesice caja i jednu kasika sirceta. Fora za mermerni izgled je, pored onog sirceta koje ide, nemam pojma sto, ali ide, stavite i malo ulja, ali to ima bolji efekat kada farbate jaja u hladnim bojama, jer se ulje tako sporije rastvara, pa onda pravi te staklaste sare. Umesto klasicnik sara od biljaka u carapi, kako me je jos mama naucila, obicnim selotejpom ili nalepnicama, moze da se napravi svasta.
< Poruku je uredio jelena038 -- 25.3.2010 15:54:07 >