Olga75 -> RE: Uskrs (Vaskrs) (7.4.2012 15:13:46)
|
kod nas se kuva sunkaa [sm=bravo.gif] ajd sad malo o obicajima : Veliki petak je kod Bunjavaca jaaako veliki praznik , taj dan se nista ne radi, samo se farbaju jaja i ne kuva i posti se , kako se ko zavetuje , ja obicno postim na hlebu i vodi ( znaci nista drugo ne jedem a i samo jednom se do sitosti najedem kao i ceo post s tim sto je za ovaj dan samo hlebac ) , obicno se nosi crnina , ide se na groblje i Krizni pt ( kod nas je to uglavnom na Kalvriji i amo se pred svakom " stacijom " zastane , moli i misli o Isusovim mukama , ove godine smo to malo brze jer je zvercica kukala sta je na sledecoj stanici a ajde ti objasni detetu od 3,5 godina da razume i da ne navuce neke strahove i fiksacije pa jje bilo samo objasnjenje : sta radi : kaznili su ga , zasto : jer je bilo tako [sm=smiley29.gif] Velika subota : tu se zavrsava spremanje za Uskrsnju trpezu , zavrsava spremanje , kuva sunka , kobasica , jaja , sprema se rena , prave kolacu ( kod mene jer ja pravim samo dvbe vrste - od mene dosta [sm=smiley36.gif] ), trebalo bi ici i na bdenje u crkvu ali ne verujem i Vdeni ponedeljak , drugi dan Uskrsa , dolaze polivaci , ali o tome cu u ponedeljak [sm=smiley36.gif]
|
|
|
|