Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (30.11.2011 20:22:54)
|
Evo odličnog saveta kako zamesiti dobro testo[sm=smiley1.gif] IZVORNA PORUKA: MaliMis Sanjice, kako stavljas kvasac? Uzmi za pocetak onaj sto nije suvi [sm=smiley36.gif] Ako je recept sa mlekom, ako ne uzmi onda molo vode, ugrej je da bude onako mlaka, stavi u nju pola kasicice secera a mozes i malko brasna pa dodaj i razmrvljen kvasac. Promesaj lepo da se rastopi sto vise moze, ne mora bas svaka mrva. Ostavi gde je toplo, najbolje na mlaku ringlu ili pored ringle ako je topla. Ne sme biti na vrelom ili da ga stavljas u vrelo nikako. Nece ti narasti. On bi tu trebalo da naraste ili da ti se po povrsini skupe sve onako kao oblacici od kvasca. Nije frka ako se tu ne desi ne znam sta. Nece ti uticati na testo. Sledece je da kada sipas u brasno, so stvavi ili na dno cinije pa preko brasno, tako da kvasac ne dolazi kad ga sipas u dirtan dodir sa solju, nego da se prvo pomesa sa brasnom i sta vec ide, jaja, mleko.... Kad uradis testo, ostavi ga isto tako na toplom, blizu sporeta, na radijatoru... Mozes ga ostaviti u toj ciniji i prekriti krpom, a mozes ostaviti i na pobrasnjenoj ili podmazanoj radnoj podlozi. Testo ce sigurno narasti i to ces videti za nekih 15 min. Nemoj da ga pustas duze od 20 min ako u receptu ne stoji drugacije. Inace testo je spremno da O''dmara" kada ga lepo izradis sa svim sastojcima, i kada se vise ne lepi za ruke i kada ga ubodes prstom a ono polako krene da se vraca, tj da nestaje ta rupica. Ako zakuvas pretvrdo testo, mozda zato nece da ti naraste. U zavisnosti od brasna koje koristis, nekad je u recept potrebno staviti malo manje ili vise od onoga sto pise. Uh, koliki post, sorry I da testo ne mora bas uvek da znacajno poraste, mora biti onako vazdusasto, pa kad ga ubodes prstom, prst nekako propadne kroz njega i ta rupa ostaje
|
|
|
|