choopa choops
|
IZVORNA PORUKA: LillyT Mora li to tako? Mame (odnosno bake) bi još i trčale i brisale, a dadilje.. ne znam baš da će neka dadilja mesec dana (pa i više) da pomaže u odvikavanju deteta od pelena. Jedino da uzmem godišnji, ali ne bacaju mi se dani za to. Dajte neki lakši način. Ja sam imala problem sa L jer je pretproslo ljeto bila previse mala (9mjeseci), proslo (1g i 9mjeseci) sam ja morala da lezim i nisam mogla da molim babe i ostalu ekipu da je odvikavaju od pelene, tako da smo docekali evo 2g i 9mjeseci i odvikli se od pelene Osim jednog use*a u gace i dva piskenja, nismo imali problema. Odvikla se za 2 dana. Ja ti savjet nemam, jer da sam ga imala i sama bih je odvikla ranije. Inace ne znam jesam li pisala, ovo imam u kompu jos odavno pa eto nek se nadje i na RR 7 znakova da je dijete spremno (svi moraju biti postignuti, ne jedan ili dva i tad je dijete spremno)-po Brazeltonu, čiki koji se posvetio temi "odvikavanje od pelena " 1. Beba više nema potrebu da se stalno kreće ili stoji na nogama - u stanju je mirno sjediti neko vrijeme i zaokupiti se nečim drugim - najranije oko 18 mjeseci, često i kasnije 2. Beba je ovladala receptivnim jezikom - razumije što joj govorite, mada možda ne priča, može slijediti uputu s dva koraka tipa "Odi tamo i donesi to i to:" 3. Beba može reći "NE" - jer ne želimo da to beba radi da nas usreći, nego da usreći sama sebe, a ako je potrebno i da brani svoju tjelesnu autonomiju. 4. Počinje stavljati stvari na svoje mjesto - zna da određene svari idu na određeno mjesto i kako se tamo "stvore" 5. Počinje vas oponašati - ne samo da plješće kad vi plješćete, nego kad se curica počne ponašati kao mama, igra se kuhanja ili sl, isto za dječake, mada oni više vole oponašati tatu. Oni u toj dobi žele ići na wc kao mama i tata i mogu se jako razočarati ako im to ne uspjeva, pogotovo ako i roditelji pri tom nisu oduševljeni kad nađu mokru posteljinu. 6. Dijete počinje obavljati nuždu u predvidljivo vrijeme - beba ostaje suha 1-2 sata u komadu. Krajem druge godine beba ostaje suha tijekom poslijepodnevnog spavanja. Nakon drijemanja nije teško "uhvatiti" bebinu "pi-pi" ako je požurimo odvesti na kahlicu. Pražnjenje crijeva se može predvidjeti u predvidljivo doba dana - često tijekom ili nakon jela. Ovi novi obrasci predstavljaju pravu kušnju za roditelje koji na osnovi njih često zaključuju da je došlo vrijeme za odvikavanje od pelene, iako zapravo nije. (ovo je sve citat) 7. Dijete postaje svjesno svoga tijela - daje do znanja da je smočilo pelene, čak i gunđa dok osjeća kretanje u crijevima (to nije isto što i stenjanje od napora). Imenuje svoja postignuća, zna da li je kakalo ili piškilo. Znakovi koji govore da dijete nije spremno 1. Stoji iznad kahlice i piški na pod 2. Ne dopušta da mu se skinu pelene, vrišti i opire se svaki put kada roditelji to pokušaju 3. Samo skida pelenu i onda se pokaka na pod 4. Hoda uokolo šrokim hodom, a onda sjeda s kašastom stolicom u peleni. Ne pokazuje nelagodu nego čak izgleda blaženo. 5. Skriva se u kutu ili ormaru ili sl i onda se otamo mogu čuti zvukovi stenjanja dok izbacuje stolicu. 6. Govori "Ne, ne, ne!" ako roditelj ustvrdi da je došlo vrijeme za kakanje. 7. Negoduje na razne načine svaki put kad mu se predloži kahlica ili wc. L dugo nije mogla da miruje, znaci ona je bila non stop u trku. Takodje, nije se nikad znalo kad ce da kaki, a pogotov ne kad ce da piski. Ni dan danas nema pravila sto se toga tice