minavb
|
IZVORNA PORUKA: Mama.Veki Moje dete ima 6 zubica. Kontam da su to sekaci, sa njima se i ne zvace hrana, vise desnima. Ja mu jos uvek blendiram hranu. E sad, nije to tako mazno kao pre, ima i parcica hrane i njemu to ne predstavlja problem, ali ostali deo je kasastiji, znaci da nije mnogo gusto. Ama i te komadice on guta. Kupovne kasice sto su od 8 i 12 meseci su ok, samo ja ih podgrevam sa malo vode, pa se malo i razrede ali ne mnogo. Dajem mu hleb umocen u jogurt, bananu u komadicima, mulja po ustima pa proguta, gricka plazmu, cak gricka i krastavac, pa ako je vece parce on slozi facu, vidim da mu je preveliko, ja mu stavim ruku pred usta i on pljune. Da, jede i bananu, kidam mu prstima i dajem, mulja , mulja, nekad slozi facu kao da ce da se zadavi, ali proguta. E sad, ja sam malo zbunjena jer ne znam i nemam iskustva, koliko cvrstu hranu bi on trebao da jede? Sigurno ne kao odrasni, ali ovu fazu ne razumem bas najbolje. Recimo, ako grubo izgnjecim povrce (grasak mi je cudno kako ce pojesti, da se ne zadavi sa tim ljuspicama?) i ako iseckam meso (a to me posebno strah), treba li sve to da bude tecnije? Ne znam da li me mozete razumeti, nemam predstavu u glavi kako to treba da izgleda. Ali primetila sam da kad mu spremim nesto sa mlevenim mesom, to naravno ne moze da se izblendira, ne svidja mu se ta tekstura, slaze neke face. Ako moze neko da me uputi na sledeci korak sto treba da napravim ? Inace , citam pogore za drzanje zalogaja u ustima sto godina Opet smo u toj fazi. Pre neki dan je samo skupljao kupovnu kasicu od voca (sto je kao voda) i na kraju kad je trebao da proguta, zagrcnuo se i sve povratio. Ako je do zuba, dokle vise, vec 2 nedelje traje? Pa onda dobro jede, pa opet. Joj , svasta nesta napisah.... Vrlo dobro znam kako izgleda to što opisuješ, nego imam takvog jednog kod kuće. Ne forsiraj dete sa žvakanjem. Bolje je izbeći povraćanje a žvakaće kad bude spreman. Moj Vanja zvanično žvaće od letos, do tad mu je skoro svaki ručak bio blendiran jer drugačije nije mogao da ga pojede. Žvakao je voće, keks i po neko pecivo, dvopek, ali ručak... Sad sve žvaće i ne vidim zašto bi morao da žvaće kad i druga deca. Opusti se