indy_25 -> RE: Pohvalimo se našom decom :) (16.3.2011 21:18:26)
|
IZVORNA PORUKA: Dora Desilo nam se nešto jako čudno. Naime, Balša (koji će za mesec dana da napuni 5 godina) odavno zna da čita i piše, latinicu i ćirilicu, zna sve brojeve redom do ko zna koliko, počeo je da se interesuje za sabiranje. Nikad nismo obraćali pažnju, ali sam primetila da sabira bolje od Luke. Večeras je u crtanom filmu čuo "tablica množenja" i pitao je mog muža šta je to množenje. ovaj mu je ukratko objasnio rečima: Dva puta tri je kad imaš na dva mesta po tri. Balša je malo razmišljao i rekao: to je šest? Onda smo počeli da ga ispitujemo: 2x4, 3x4, 3x5...itd... On malo zaćuti, gleda pravo i razmišlja...ne pomera prste ni ruke, uopšte se ne pomera i posle par sekundi kaže tačan rezultat, iz prve! Onda smo ga pitali 5x6 Opet isto, misli, misli i kaže-znam, 31 ok, al bio je blizu! 10x10? Misli, misli...ja i mm se gledamo, tv do daske, Luka se dere, lupa brojeve, nema pojma, Balša ne mrda, misli sav se udubio i kaže: Znam, 100! Nemam pojma kako to radi. Onako kako mu je mm objasnio množenje, ni ja ne bih znala princip. Njemu je to bilo dovoljno da skonta kako funkcioniše množenje. I kao kompjuter, smo izbaci rezultat. Ponosna sam ali me hvata neka panika. Uvek je sve učio lako, sam, sa par postavljenih pitanja ili bez pitanja...ni ne znam šta sve zna. Ali ovo je malo previše...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Dora i moj sin je isti takav slucaj kao i tvoj. Nikad mu nisam nista iz matematike pokazala ni kako se racuna ni mnozi sve je nekako znao. ima talenta za to. Kad je krenuo u prvi razred u Bbosni uciteljica je govorila da je njemu dosadno na casu jer on sve zna vise od druge djece. kad sam ga dovela ovdje za 6 mjeseci je naucio perfekt da prica i odmah su ga prebacili u 4 razred mada bi po pravilu trebao biti treci. Uciteljica je neki dan pricala sa mojim muzem i rekla je da je on i previse inteligentan za matematiku i ona mu daje da uci iz 5 razreda stvari jer ovo sto oni uce on vec sve zna. Uciteljica je odusevljena njim kaze da ne moze prosto daa vjeruje da ima tako dijete da napreduje u matematici bas i previse.
|
|
|
|