vukosava -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 13:12:29)
|
tema postade: izbeglice i nacionalne manjine mene u srbiji nervira sto se svi poznaju po rodjeni ovaj rodjeni onaj... koga briga gde se ko rodio... ovde gde sam ja hometown ti je ono gde trenutno zivis a birth place niko ni ne pominje... bolje bi bilo da ima sanse da se vise seli iz mesta u mesto pa da se ima sanse naci posao... al na to su uvek retki kod nas spremni. nego uvek ce domoroci da kukaju sta im dodjosi uzese, i to nijedan grad nije izuzetak pa nije svejedno otici od kuce, pogotovu u mladjem dobu. al jednom kad to uradis, brze i odrastas. i onda gledas kako da se snadjes. ja sam otisla iz rodnog grada u drugi sama te generacije, usla u pun amfiteatar. skoro svi su imali po nekog iz svog rodnog mesta. ne mogu vam opisati taj osecaj samoce i nemoci... prolaze godine, ponudise mi posao da radim na tom istom mestu... bilo je kukanja zasto zaposljavaju nas "sa naglaskom". pa ne znam, pitajte te koje nam nude poslove. zbog tog mog "naglaska" znam kako su tretirali izbeglice u vojvodini 90-tih. kad me pitaju jesam liiz bosne uvek sam govorila da jesam, cak sam i skidala bosanski akcenat da bude sto verodostojnije. jer uvek cu da mislim isto - ne daj boze da te neko istera iz svoje kuce. nije problem u srbiji nastao zbog izbeglica... jadno je to sto su mnogi nakon 20 godina jos uvek izbeglice... jadna je ta netolerancija i ta vestacka tolerancija. jadno je to koliko su cekali na drzavljanstvo... ko da je lepo nemati licnu kartu nego nositi onu jadnu belu legitimaciju sa sobom... pitaj izbeglicu koliko puta je pokusavala da napravi srpsko drzavljanstvo i koliko im je godina trebalo za to... ja sam iz grada gde imamo jednog madjara, jednog rusina, jednog rusa... ne preterujem otprilike je tako... gde je ko je srbin, srpkinja apsolutno smesno pominjati.. zato su mnogi i operisani od takvih podela. nama su dolazile u grad prave izgnane izbeglice u dom za napustenu decu dok im ne pronadju nekog iz rodbine... opet kazem - ne daj boze nikome! a to kako se neko snadje a ko ne, to treba proucavati. to nema veze sa nacionalnoscu i statusom, takve baci na mars i ti ce proplivati, neki ne birajuci metode, to ja mislim da se nece promeniti. i zbog takvih ne treba generalizovati
|
|
|
|