RE: Ogradica (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Dečja oprema

Poruka

Sashica82 -> RE: Ogradica (12.5.2012 23:39:06)

Mi imamo ogradicu i super je [sm=bravo.gif] Ali mi smo još mali, i ja praktično i nemam gde dete da ostavim sem da ga nosim non stop sa sobom. Napunim je igračkama i kažem Đoletu - udri! Ali sigurno ću je koristiti i kada prohoda. Mislim, i sad mi je jasno da nema te ogradice, svaki bi mi ručak zagoreo.

I moram da kažem da se slažem sa Sanchy (i neću više u off, I promise!) imam u bliskom okruženju četvorogodišnjaka koji još nije čuo reč "ne". E pa kod mene je čuo kad sam rekla da siđe obuven sa moje kožne fotelje. To ću reći i svom sinu, i sestrinom, i bilo čijem, i pritom ne mislim da ikog maltretiram. To je jednostavno normalno vaspitanje. Naravno, sa maženjem, paženjem, pesmicama, bojankama i ostalim...

Da zaključim: ogradica rules!

Anoniman -> RE: Ogradica (12.5.2012 23:53:39)

IZVORNA PORUKA: Sanchy

Znaci taj prenosni krevetac je veci od ogradice?Mozda sam dosadna i vidim da se ne slazete samnom ali prosto ne mogu da verujem da su danasnja deca toliko nemirna ...moj suprug je bio nemiran ali u kuci sve je bilo na svom mestu,ja takodje ,da otvaram fioke i vadim stvari iz njih,vazi,sedela sam u krevetcu i igrala se bez da pisnem dok mi se neko ne obrati...roditelji su mi bili strogi a takva sam i ja,ne mogu biti drugacija...a druga stvar ja imam veliki dnevni boravak 40-tak kvadrata koji uopsta nije sredjen tako da bi dete bilo bezbedno u njemu,u pitanju su lampe od kovanog gvozdja ,ogledalo prenosno takodje,stakleni stocici,cupovi...kada sam sredjivala stan nisam razmisljala o detetu uopste i sada ne mogu to da izmenim nikako...znaci radi bezbednosti takodje morace da se navikne na tu ogradicu ili prenosni krevetac zavisi sta je vece...ako sammogla ja moci se i on...Jednostavno danasnja deca su mnoooogo nemirnija nego sto je to bilo ranije stvarno mi nije jasno zasto.ali to i nije tema ovde...gde mogu da pogldam te prenosne krevetce?

Od ovoga smo počeli a ogroman je put od ovoga do stajanja u cipelama na fotelji. Dete ne mora da bude ni dresirano ni istraumirano a ni zatvoreno u pola kvadrata po vasceli dan da bi se naučilo da se ne ponaša kao majmunče.

Sashica82 -> RE: Ogradica (13.5.2012 0:01:49)

IZVORNA PORUKA: gae_gr

Od ovoga smo počeli a ogroman je put od ovoga do stajanja u cipelama na fotelji. Dete ne mora da bude ni dresirano ni istraumirano a ni zatvoreno u pola kvadrata po vasceli dan da bi se naučilo da se ne ponaša kao majmunče.

Apsolutno se slažem. Mora biti mere u svemu.

A sad malo o ogradici [sm=smiley1.gif] Mi imamo sunđer presvučen navlakom koja se skida. Posle klope, kad se Đole igra i prevrće, od uzbuđenja i ludila sa igračkama, zagrcne se i bljucne. Dok sam ja primetila, ogradica flekava i smrdi - katastrofa! Elem, oprah ja navlaku na 60 stepeni, i skupila se. Navukla ja ipak to čudo na sunđer i sad ima brda i doline u ogradici... Njemu ne smeta.

Anoniman -> RE: Ogradica (13.5.2012 0:18:58)

Sachy, nemoj se naljutiti ne mene, ali ponovo čitajući tvoje postove shatila sam šta ja mislim da ti fali: ti ne zvučiš kao vedra i opuštena osoba u kakvu želim da moje dete izraste, ako ni zbog čeg drugog ono zbog manje verovatnoće da pati od bolesti srca ili neke druge stress related bolesti i veće šanse za sreću u životu... Ne želim da izraste u strogu i napetu osobu.

Ponoviću, tako zvučiš ne znam te pa ne znam da li si takva, ali tako deluješ.

Bebilina -> RE: Ogradica (13.5.2012 0:50:27)

IZVORNA PORUKA: Bebilina

Ja sam vec pisala da nisam za ogradicu, ali to sam ja i pricam mozda iz perspektive roditelji koji ima iskustvo sa detetom "lakim za cuvanje", mozda iz perspektive pristalice jedne filozofije koja ju u odgajanju iskljucuje. Znaci delom zato sto sam sa prvim mogla bez nje (imamo pokretni krevetic ali ga nikada u tu svrhu nismo koristili) delom zbog mog stava o roditeljstvu nisam bebu u nju stavljala, ne bih volela da ijednu sledecu moram...
Sada za drugu bebu jos imam isti ideal- pustiti dete da istrazuje, ali posto su okolnosti drugacije (stambene, a i prisustvo starijeg deteta) necu unapred klesati u kamen svoje namere. Ako recimo beba bude zahtevnija tezicu vise "attachment parenting"-u koliko je u mojoj moci, nositi bebu u wrap-u itd. Kasnije videcemo, radicu po intuiciji... [sm=smiley1.gif]

Sve ovo zvuči divno, ali kako se tuširaš? Nevena je uglavnom tuda svuda u pohodima (gornje slike u prilog), ali stan je mali i mnogo stvari na malom prostoru po tetris sistemu tako da ne smem da odem iz sobe i ostavim je samu da tumara bez kontrole - nije bezbedno za nju. Ako ću do WCa, da se istuširam, prostrem veš, promešam ručak bez da razmišljam da li će vrelo ulje da je prsne i slično - jedino i najbolje rešenje je ogradica! Hvala onom ko je napravio!

Gae tusiranje izjutra dok je mm tu, uvece pred spavanje, dok ona spava, dok se klacka ispred tus kabine u stolici- to je meni 5min posla [sm=smiley1.gif]
Kuvanje sa njom u stolici za hranjenje pored mene (ima horizontalni polozaj) u ljuljasci, na podlozi za igru, u tunelu, bebi gnezdu, uz moje pevanje... Ne znam, uvek nekako, imala sam valjda srece jer prvo sto je kuca bila najbezednija moguca, drugo sto je ona bila zainteresovana za sve te svoje igracke i nije izvodila vratolomije pa sam mogla i iz sobe izaci...
S druge strane je bilo dana kada je zbog zuba samo uz mene htela biti pa sam je nosila u nosiljci ili mi je spavala na grudima. Tad je sve ostalo cekalo. Imam tu srecu da je mm jedan divan covek kome je takodje dete na prvom mestu i koji se nikad ne bi ni osvrnuo na nered ili to sto nema vecere vec bi pravo sa posla u kuhinju, zavrnuo rukave i kuvao.
Eh, divni dani, lepa secanja... Posluzila nas je sreca sa prvom bebom, sa drugom se nikad ne zna. Ne usudjujem se nista da planiram...

Anoniman -> RE: Ogradica (13.5.2012 4:09:23)

Kako to divno zvuči. No mi nemamo sasvim bezbedan stan iako smo se trudili da bude prilagođen bebi koliko je god moguće... Nemamo ni dete koje bi se ograničilo na prostirku i svoje igračke, voli da se zavuče svuda i da se popne gde god može... Stolicu imamo ali više slobode ima u ogradici nego u njoj... I angažovanog muža imam ali kad radi ode ujutru u pola 7 i vrati se uveče u pola 10 tako da sam van slobodnih mu dana ja prepuštena sama sebi i dobrom mi detetu koje hoće da se zaigra u ogradici. A maznih dana kao da sam pijavicu rodila vakuumom se zakači za mene i prenosamo se...

minavb -> RE: Ogradica (13.5.2012 8:28:59)

Znas gae, mislim da si skroz u pravu sto se tice Sanchy, i mislim da njene frustracije poticu upravo iz tog perioda dresure male bebe. Mm je slicne "probleme" imao, obzirom da je previse vremena provodio u krevetcu, cak tu i prohodao, da bi mami kuca bila pod konac, muz namiren i rucak uvek ko u hotelu. To se bas lepo vidi u nekim reakcijama, razmisljanjima, i sad je uz mene sve opusteniji jer sam ja dete liberalnih roditelja pa sam i sama takva. Sve sto nasoj deci sada radimo, ostavlja na njima trag koji ih prati citav zivot. Moja mama nikad nije dozvolila da placemo ni sekund, uvek nas uzimala u ruke i grlila. Jednom je Vanja u kreveticu poceo da place, i ja otrcala da ga uzmem i umirim. Sveki je tada mojoj mami rekla "ja sam mohe ostavljala da placu ako su siti i presvuceni" sva ponosna, na sta je moja mama rekla "e sad su mi neke stvari jasne".
Meni je ogradica mnogo znacila, jer sam crkla nosajuci ga zbog refluksa. Imamo prilicno baby unfriendly stan, dve macke, coskove, fijoke... i posto ja nisam htela da vicem NE i frustriram dete za svaku sitnicu, ogradica je stvarno bila prava stvar.

Sanchy -> RE: Ogradica (13.5.2012 8:41:15)

I opet si se udala za tog frustriranog i dresiranog posto kazes da je slicne probleme imao....i opet dete drzis u ogradici sto ne vidim kako se razlikuje od mog misljenja.....ne znate sta pricate uopste....i ta psihoanaliza vam ne ide bas od ruke ali ajde vidim da uzivate u tome hi hi[sm=smiley36.gif]

minavb -> RE: Ogradica (13.5.2012 9:03:36)

Mnogo je vise frustriranih na ovom svetu, na zalost mnogo je vise onih koji decu dresiraju.[sm=smiley1.gif]
Neke promeni ljubav pa se opuste, a nekima nista ne pomaze.[sm=smiley1.gif]

Olga75 -> RE: Ogradica (13.5.2012 9:17:03)

ee , ogradica [sm=smiley36.gif]
vec jednom rekoh , moja je volela da bude u njoj a kad nije volela stavljala sam je kad je trebalo da odem da otvorim vrata , zavrsim rucak , da odem tamo gde i car ide peske
mislim da ni jedna dnevna soba nije skroz bebi frendli ( sto volEm vako po Vuku ) a detetu koje moze svasta a ne razume zasto je nesto opasno treba sigurno mesto , od plakanja i negodovanja mu nece biti nista a od coskova , stekera , kablova moze da bude svasta
i tu se manje - vise sve slazemo [sm=smiley36.gif]

Anoniman -> RE: Ogradica (13.5.2012 10:26:50)

Ovo za slaganje si bas dobro primetila [sm=smiley36.gif]

minavb -> RE: Ogradica (13.5.2012 10:32:16)

Ne slazemo se na isti nacin [sm=smiley36.gif]

Anoniman -> RE: Ogradica (13.5.2012 10:45:23)

Svi se slažemo, samo neki malo više od drugih. [sm=smiley36.gif] RR slagalica [sm=smiley36.gif]

Anoniman -> RE: Ogradica (13.5.2012 11:30:42)

Jeste da je to poprilično offtopic, ali ja moooram da kažem...Mislim da je potpuno moguće vaspitati dete tako kako Sanchy priča. Dete je tabula rasa, i onako kako se prema njemu postavimo od prvog dana, takvo će postati. Druga stvar je što se nekome taj tip odgoja ne dopada, ali nije nemoguć.
Moje dete ne može da bude tiho i mirno, kad smo mm i ja grlati i imamo pundravce u guzici. Isto tako, ako roditelji nikada ne jedu voće, teško je da će dete jesti voće. Ako roditelji puše, velike su šanse da dete kad odrste bude pušač. Ako su roditelji strogi i odmereni, upotrebila bih reč "hladni" ali malo je neprimerena pošto je to samo moje viđenje takvog odnosa, onda dete ne može da ide po kući i razbacuje stvari, urla i bude samoživo. Kao što može da mu se zabrani da dira struju, a može, tako može i sve drugo da se iskomunicira/zabrani. Da li je to dobro ili nije, to je već diskutabilno, ali na nekoj drugoj temi.

Mi smo ogradicu maksimalno koristili, do nekih godinu dana, kad je počeo da izlazi iz ne. Do tad sam ga stavljala u nju kao i većina žena, kad moram nešto hitno da obavim, ili kad je bio raspoložen da sedi i igra se sam. Nikad ga nisam ostavila duže od pola sata, nije hteo, a ja nisam forsirala.

Anoniman -> RE: Ogradica (13.5.2012 11:36:04)

Nedjo, sve može, al po koju cenu?

Nevena ima 11 meseci i koliko god živa i aktivna ne mogu da je zamislim da izlazi sama iz ogradice. Nadam se da neću otkriti kako se to radi na teži način...

Anoniman -> RE: Ogradica (13.5.2012 11:38:20)

Ali meni se sve vreme čini da vi njoj pišete kako nema pojma o čemu priča i da će videti da takvo vaspitanje - ne nije dobro - nego nije moguće. Ako to nije zlostavljanje, a nije, to je ipak njena odluka, i ok je izneti svoje mišljenje, ali čemu rasprava i linč, kad je to, ipak, samo njena stvar i odluka, i njenog supruga, naravno? I sve to na pogršnoj temi[sm=smiley36.gif]

minavb -> RE: Ogradica (13.5.2012 12:35:14)

IZVORNA PORUKA: Nedja RR
Dete je tabula rasa

Na ispitu iz psihijatrije i mentalne higijene, nasa genijalna profesorka je volela da nas pita sta mislimo o ovome. Ko bi ovu recenicu izgovorio, oboren je jer je to znacilo da nije isao na predavanja i nije ucio iz preporucenih knjiga. Dete nije tabula raza, ili sto bi moj muz rekao nekakva maticna ploca u koju mi zabadamo sta nam treba. Sve i da jeste, emocije su na prvom mestu, jer ako ja njega repeticijom postupaka tj vikom ili pljeskanjem po ruci, naucim da fijoku ne dira, mozda sam mu nanela neku drugu stetu. Ja sve vreme pricam o tome. Dakle Vanja je istrazivac i posto sve dozvoljavam, jedini nacin da bude bezbedan je da u odredjenom periodu vreme provodi u ogradici, jer nisam htela da ga nerviram tako sto cu citav dan da idem oko njega i vicem NE i dodatno frustriram dete koje vec ima odredjeni problem.

Anoniman -> RE: Ogradica (13.5.2012 12:58:46)

Naravno da svako dete ima nešto zapisano u sebi, neke predispozicije, ali ne bih se mnogo udubljivala u tu temu, recimo da sam htela da kažem da dete ne zna šta je lepo vaspitanje, ne zna šta je opasno, i šta je zdravo za njega. To ga mi, roditelji, i okoilina učimo - pričom, zabranama, nagradama, i uzorom.

Bebilina -> RE: Ogradica (13.5.2012 13:08:56)

Kako to divno zvuči. No mi nemamo sasvim bezbedan stan iako smo se trudili da bude prilagođen bebi koliko je god moguće... Nemamo ni dete koje bi se ograničilo na prostirku i svoje igračke, voli da se zavuče svuda i da se popne gde god može... Stolicu imamo ali više slobode ima u ogradici nego u njoj... I angažovanog muža imam ali kad radi ode ujutru u pola 7 i vrati se uveče u pola 10 tako da sam van slobodnih mu dana ja prepuštena sama sebi i dobrom mi detetu koje hoće da se zaigra u ogradici. A maznih dana kao da sam pijavicu rodila vakuumom se zakači za mene i prenosamo se...

Gae Gr ja sam ovo vise pisala o detetu koje jos ne sedi niti puzi. Kad je moje sa 5.5m propuzalo nije ju mesto drzalo. Koristila je od tad do prohodavanja sa 9.5 bebi gnezdo da se penje, preskace, hvata igracke... Pa onda guralica za spartanje po kuci, pa posle godine trampolina i vise vremena u dvoristu nego u kuci... A i od prvih 18m smo i cela 4 proveli u gostima, na putovanjima, tako da znam da ni tamo nisam imala problem iako kuce nisu iste... Mislim nisam vodila dnevnik aktivnosti, ali znam da kad smo bili kod kuce nisam morala da jurim za njom...
Ali mislim da nema smisla da detaljisem... Svi mi imamo drugacije kuce, porodice, navike, zivote generalno... Ni dvoje dece istih roditelja nisu identicna, pa kako bi nasa bila [sm=smiley1.gif]
E da, moram samo primetiti da oko mene niko nije kupovao ogradicu. Ima ovde "gadzeta" koje jesu, tj jesmo, al ogradicu (tj opet prenosivi krevetic) sam cula samo od jedne mame koja je unutra stavljala klackalicu sa bebom da je starije dete ne bi izvrnulo. To je vec bila nuzda dok je beba bila bas malecna...

Sanchy -> RE: Ogradica (13.5.2012 15:13:33)

Samo jos da dodam,meni je najbitnija sigurnost deteta,normalno vaspitanje je sledece, a pentranje po stolovima,stolicama,izvlacenje fijoka ,brljanje po njima gde ima svasta od igle do lokomotive nije mi bas sigurno...jer ako shvati da je to normalno ono ce to uraditi i kad mu okrenem ledja na sekund a dovoljan je sekund za nesto nepredvidjeno....druga stvar je sto smatram da ce ono smatrati da je to normalno i kad odemo kod nekog u goste pa moze iz te fijoke da izvuce ko zna sta i da se povredi...jednostavno smatram da su takve stvari i omogucavanje detetu da to radi i opasne,izmedju ostalog........ogradica je tu da mi pomogne dva tri sata dnevno i smatram da je neophodna onda kada fokus ne moze da bude na detetu zbog X stvari....i to je poenta cele price....ima tu i momenata sticanja tj.shvatanja pojma odgovornosti jer kazu sta dete nauci do trece godine to je osnova za citav dalji zivot,ako ne nauci da treba da skupi igracke za sobom to je onda neodgovornost i sutra ce da odraste u neodgovornog coveka u svakom pogledu a pun ih je grad pogotovu danasnja omladina...,i nisam ja to izmislila nego eto postoje te puste knjige koje po vama treba sve ignorisati i eliminisati jer sta zna grupa strucnjaka koja ih je napisala oni nisu majke jel tako???....ok,imala bih mozda jos sto sta reci ali kao sto Olga i Nedja rekose nije ovde mesto i ovo je previse,jednostavno se ne razumemo i to je sve i ako se slazemo da je ogradica preko potrebna

jovicaa -> RE: Ogradica (19.5.2012 0:35:07)

ajao... tako sam i ja mislila... da, da.. a kad dobijes dete sve se promeni, tek onda skontas kako dete dugo, ne radi nista NAMERNO i ne moze da shvati da nesto ne sme ili ne moze... svaku kritiku ili udarac shvata samo i samo kao LICNU UVREDU.
i dete od godinu, godinu i po dana ne razbacuje zato sto je razmazeni skot, nego zato sto mu je to potrebno za NORMALAN RAZVOJ.
bacite se malo na porodicnu pedagogiju i psihlogiju, ozbiljno... ja dobila 10 iz pedagogije pre neki dan[sm=hudicek.gif]
i da dodam, vreme patrijarhalnog sistema je tu tu pa pa.. tako da dete nije robot nego MALA NERAZVIJENA LICNOST, znaci ne radite svojoj deci ono sto ne biste voleli vama da rade... ili bar nemojte cesto[sm=jezicek.gif]

Sanchy -> RE: Ogradica (19.5.2012 0:48:51)

Jovicee,ne znam zasto spominjes bilo kakvo kaznjavanje,ja mislim da se dete moze vaspitati sasvim lepo i bez kazne i bez nagrade...pristalica sam Milice Novkovic ,ako si studirala psihologiju onda znas ko je,i njenih metoda vaspitanja takodje malo sam proucavala i Montesori vaspitanje tu cu se jos zadrzati....nikada nisam bila pristalica dranja ili bilo kog vida fizickog obracuna sa detetom cak ni u vidu pretnje...zar zaista mislis da je nemoguce dete lepo vaspitati bez toga?!ovo je off verovatno,izvinjavam se ,otisla sam...

jovicaa -> RE: Ogradica (19.5.2012 0:55:39)

ja pokusavam da kazem da tako malo dete od godinu, godinu i po, dve... ne mozes vaspitati tako da ne otvara fioke, ne vadi sve napolje, ne penje se na stolice, to su normalne faze kroz koje dete prolazi i tada je najbolje prilagoditi mu prostor. ne mozes na lep nacin da objasnis tako malom nestasku da nesto ne sme, jedini nacin je da mu uteras strah u kosti, sto je skroz pogresno.. videces i sama... nisu oni masine.
a razumno da ti bas pricas sa njim i vaspitavas ga mozes tek kasnije oko trece godine...

jovicaa -> RE: Ogradica (19.5.2012 1:01:46)

a to sto roditelji, babe, dede, tetke, tece pricaju kako njihova deca nikaaaaad nisu otvarala ormane, izvrtala soljice sa kafom, dirale sve zivo i nezivo, razbacivale, mozete da okacite macku o rep, sve su to price.. mnoge stvari se brzo zaborave, svako pocne da prica pricu na svoj nacin i menja sadrzaj posle izvesnog vremena.... ovo provereno znam.
recimo pitajte nekog ko ne voli vasu mamu u porodici da li ste sredjivale gajbe sa 2 godine da vidite sta ce da vam kazu[sm=smiley36.gif]

mamamikka -> RE: Ogradica (19.5.2012 7:13:38)

IZVORNA PORUKA: Sanchy

ima tu i momenata sticanja tj.shvatanja pojma odgovornosti jer kazu sta dete nauci do trece godine to je osnova za citav dalji zivot
,i nisam ja to izmislila nego eto postoje te puste knjige koje po vama treba sve ignorisati i eliminisati jer sta zna grupa strucnjaka koja ih je napisala oni nisu majke jel tako???....

molim te navedi tu literaturu strucnjaka koja propagira da se osnova razvoja i vaspitanja zavrsava DO trece godine. Jovicaa [sm=bravo.gif] za 10.
Mi smo koristili ogradicu, tj. prenosni krevetac sa Aleksom, malo i sa Davidom, a onda je dosao red na ribanje i mm u pokusaju da je sklopi- slomi jednu od sipki. [sm=smiley29.gif] sad trazimo novu/ polovnu.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>