ivbo -> RE: Temperatura (sirup i čepići) (21.3.2016 13:39:15)
|
Drage mame,ja bih vam poucena sopstvenim iskustvom savjetovala da ne utopljavate djecu kod visoke temp.Prosle godine je moj sin dobio temp. koja je za par sati zavrsila frasom.Tada je imao skoro cetiri godine,i vrlo je rijetko bio bolestan.Ja sam bila na poslu,muz i svekrva su izmjerili oko 38,5,dali mu paracetamol,posto je temp. nakon cetiri sata bila jos visa,oni mu stave neke obloge na tabane i dobro ga pokriju,a stan je vec bio dobro zagrijan.Dijete se pozalilo da mu je vruce,ali oni kao nisu dali da se otkrije jer su oblozi na nogama...nakon toga ustane da ga istusiraju i prilikom oblacenja dozivi fras.Uzas.Sve se dobro zavrsilo,ali roditelji koji su prosli kroz to iskustvo,znaju sta to znaci.Uglavnom,posto u nasoj porodici niko nikada nije imao fras i posto je bilo dosta netipicno da prvi put fras dozivi u tom uzrastu,zakljucak je bio da je dijete pregrijano i da je to dovelo do naglog skoka temp.,a to je glavni okidac za febrilne konvulzije.Moj bi savjet bio da se djete obuce u sto laganiju odjecu,obavezno skinu carapice,pokrije se najtanjom dekicom,a prostorija u kojoj je mora biti topla,ali nikako pretopla.
|
|
|
|