Bamija (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Anoniman -> Bamija (18.3.2009 15:52:11)

Bamija:
1 kg teletine bez kostiju
½ kg crvenog luka
40 dkg suhe bamije
10 dkg maslaca
so, mljeveni biber,
aleva paprika
Priprema :
Luk sitno izrezite i przite na ulju dok ne pozuti. Izrezite meso na sitnije kockice (zalogajcice) i prodinstajte sa lukom dodajuci ako je potrebno po fildzan tople vode. Dok se meso dinsta u posebnoj posudi obarite bamiju u vodi u koju ste dodali malo sirceta (da se bamija ne bi raspala). Kada je meso napola izdinstano, dodajte ocijedjenu bamiju i kuhajte dok i meso i bamija ne budu skuhani. Smanjite vatru, dodajte maslac. Po potrebi dodajite vodu, ali uvijek mlaku i uvijek po fildzan. Kada sjedinite bamiju s mesom vise je ne smijete mijesati kuhacom vac ako je potrebo lagano protresite serpu. Pred kraj bamiju zacinite (posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku). Prije posluzivanja dotjerajte joj ukus i ukrasite limunom.






eugenija -> RE: Bamija (18.3.2009 15:55:14)

Mislim da sam čula za bamiju, ali nikad ne znam šta je to?




Lu -> RE: Bamija (18.3.2009 15:56:17)

IZVORNA PORUKA: eugenija

Mislim da sam čula za bamiju, ali nikad ne znam šta je to?

E nek nisam ja prva pitala a jedva sam izdržala[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Bamija (18.3.2009 15:56:58)

ono na vijencima sto se prodaje na pijaci (kao lanac) i otprilike nema ni 10 deka a kosta 4 marke ili 2 eura 




sneza24 -> RE: Bamija (18.3.2009 15:57:30)

Neznam ni ja sta je bamija.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anoniman -> RE: Bamija (18.3.2009 15:58:24)

ukucajte na googlu pa ce vam izbaciti slike 




Lu -> RE: Bamija (18.3.2009 16:00:49)

[image]http://www.6x100.ru/db/bamija.jpg[/image] 


Pa jel to raste kod nas u Bih ja tio nisam nikad vidjela[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




eugenija -> RE: Bamija (18.3.2009 16:02:36)

IZVORNA PORUKA: lu

IZVORNA PORUKA: eugenija

Mislim da sam čula za bamiju, ali nikad ne znam šta je to?

E nek nisam ja prva pitala a jedva sam izdržala[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Hahahahahahhaaha, pola popodneva se smejem samo tvojim postovima, koja si legenda!!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




afrodita -> RE: Bamija (18.3.2009 16:05:05)

Ja bih pomislila da je ovo paprika ukrstena sa krastavcem.
Prvi put vidim ovu biljku [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Nikad ni cula za bamiju.
Ima li mozda jos neki naziv?




eugenija -> RE: Bamija (18.3.2009 16:05:54)

IZVORNA PORUKA: afrodita

paprika ukrstena sa krastavcem.



[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





Lu -> RE: Bamija (18.3.2009 16:11:53)

Nešto sam pronašla:
Bamija ili okra je plod hibiskusa,najviše se kombinira sa teletinom,kao što nam je i Lenka predstavila.
Poznata kao afrodizijak,u Sarajevu ju od milja zovu "ćunodiz"[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Ovo sam pročitala na jednom forumu.




eugenija -> RE: Bamija (18.3.2009 16:12:29)

ĆUNODIZ, hahahahahahahahahahahaha[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Jeca* -> RE: Bamija (18.3.2009 16:13:32)

mmmmm afrodizijak.
....pa i sam oblik asocira [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




oliveradj -> RE: Bamija (18.3.2009 16:17:58)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Jeco dobra ti je ova skroz




mihi -> RE: Bamija (18.3.2009 19:05:51)

Оvo je povrće karakteristično za orijentalne kuhinje, moja baka koja je živela u Prizrenu je pravila đuveč sa bamijom i jagnjetinom i ovčetinom. Moji roditelji je gaje na placu i moja je mama stavlja u đuveč, takođe sam je videla u Turskoj kad smo bili na letovanju......




Anoniman -> RE: Bamija (19.3.2009 7:48:47)

s tim što se najčešće koristi sušena bamija , kao što sam već ranije napisala niže se na konac i suši, pa se tako na vijencu i prodaje, odokativno u vijencu ima 10deka i to je palfon.
jedan je od sastojaka i begove čorbe
i to i jeste jelo orijentalne kuhinje ... koju naravno bosanci nazivaju a kako drugačije nego Bosanskom kuhinjom

ovo sam vam postala iz razloga što je jako ukusno jelo... i ako se kad odlučite da ga napravite nećete požaliti...





Lilly* -> RE: Bamija (19.3.2009 16:19:05)

Lenka, moze li mala pomoc.. ja sam jednom skuvala bamiju i bila je toliko sluzava da sam je morala baciti, i nikada vise nisam ni pokusavala da je kuvam.. gde sam pogresila?




eugenija -> RE: Bamija (19.3.2009 16:20:23)

Kakav okus ima? Na šta podseća najviše? 




Lilly* -> RE: Bamija (19.3.2009 16:22:37)

Ne znam.. toliko je bila sluzava, da ne kazem ljigava da mi se zgadila i odmah sam je pljunula [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley11.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley11.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley11.gif[/image].. sigurno ja nisam nesto uradila kako treba u kuvanju..




Anoniman -> RE: Bamija (24.11.2013 18:00:27)

da ne bi bila sluzava mora kad se ocisti (obreze kore oko petlje sve) da se prvo malo proprzi ili u rerni ili u tiganju.
napisah tamo u drugoj temi da je ovde jedu sa piletinom u rerni.




lesica -> RE: Bamija (24.11.2013 18:06:19)

Otkriću vam jednu tajnu, kada je očistite, odsečete one kapice ( deo peteljke) operete ih i ostavite u hladnoj vodi sa malo sirćeta. Šanse nema da budu sluzave, ne bitno da li ih posle pržite, pečete, kuvate. [sm=smiley1.gif]


A recimo sutra ću napisati koji recepis [sm=smiley1.gif]




dunja RR -> RE: Bamija (24.11.2013 18:08:10)

I ja ovo prvi put vidim, jel to raste kod nas?




lesica -> RE: Bamija (24.11.2013 18:09:21)

Raste, ali je retko...nije toliko poznato i popularno povrće.




Anoniman -> RE: Bamija (24.11.2013 18:12:03)

sigurno u zamrzivacu nekog Vera raste [sm=jezicek.gif]
a ja nema teorije ikad vise da se za...bavam sa ciscenjem bamija. Toliko posla za malu kolicinu jela, a pritom ih mm i ne obozava.
OVAKO izgleda sa piletinom
Potreban je crni luk, persun, bamije, paradajz (ili paradajz sos), pile, so, biber.




lesica -> RE: Bamija (27.7.2016 19:29:52)

Okeeeej, je l iko isprobao u medjuvremenu?
Utisci?





Stranica: [1]