prase -> RE: Kada Vam se ujutru budi beba, dete? (17.3.2009 18:02:37)
|
IZVORNA PORUKA: mihi Prase kako to postižeš? Meni Miloš zaspe u 20h a budi se u 3 ili 4 pa konačno u 6 i 15 ili 6 i 30, i nema šanse duže imaš neki savet šta da radim? Ja znam da je svaka beba drugačija i da će početi da spava celu noć onda kada joj to samo dođe. Negde sam pročitala da je prvi uspeh kada beba sastavi preko noći 5 sati - na primer od 24 do 5. Ono što sam ja primetila je da moj Uroš sve češće i češće menja popodnevno spavanje predvečernjim spavanjem, pa je zbog toga u situaciji da mora da se probudi da bi ga kupali... To mi se savršeno uklopilo u drugu stvar koju sam negde pročitala, a to je da bebi pomaže da prespava celu noć ako zaspe ranije. Kao što negde već napisah (izvinite što se ponavljam) zbog toga smo pomerili kupanje sa 21h na 19:30, naravno postepeno. Nije išlo glatko. U početku je ostajao budan do posle 21h što mi je bilo skroz nelogično, jer je pre te moje odluke baš oko 19h svako veče zaspao i spavao do 21h. Odlučila sam da nastavim i vremenom je to budno stanje posle kupanja i hranjenja bilo sve kraće. Sada veoma često zaspe čim ga nahranim posle kupanja, jedva u snu nekako podrigne. U vezi sa tim, jedan savet: ako beba zaspe a ne podrigne, sačekaj da podrigne makar ga to i probudilo - u suprotnom će se sam probuditi kasnije, tako je kod nas. Druga stvar koju sam počela da praktikujem, a koja mi je jako teško pala je da ga naučim da zaspe sam u krevetcu. U početku je to bilo mučenje, jer je navikao da zaspe u rukama. Zato smo uveli još jednu rutinu, a to je da ga stavljam na spavanje budnog i ostajem tu da mu otpevam pesmicu za spavanje. Čim se pesmica završi - uključujem one mede što se okreću iznad kreveta i izlazim iz sobe. Mučenje nastupa kada on shvati da je ostao sam i počinje da plače. Ja stisnem zube, makar i ja plakala u drugoj sobi i čekam. Nisam ga nikada pustila da plače duže od 10-ak minuta. Kada prođe to vreme, vratim se u sobu, isključim mede i uzimam ga u ruke. Čim se smiri, vraćam ga u krevetac, pevam pesmicu, uključujem mede i izlazim napolje. I tako u krug dok ne zaspe, ponekad u rukama, ponekad dok pevem, ponekad nakon par minuta plakanja. Vremenom je bilo sve bolje i bolje... Ovo je opet na osnovu nečega što sam pročitala, da bebe treba da nauče da zaspu bez roditelja pored sebe, bez uspavljivanja na rukama. Poenta je u tome da ni jedna beba ne spava stvarno celu noć. One se bude na svakih par sati... E sad, ako su naučene da zaspu same, onda će se možda malo promeškoljiti i nastaviti da spavaju. Ako nisu - onda će dozivati roditelje. Naravno da ima izuzetaka. Kada krenu zubići, potrebno je na neki način utešiti bebu, uzimanjem u naručje, dojenjem ili hranjenjem na flašicu - čime se delimično vraća navika noćnog hranjenja, pa se zato postepeno smanjuje vreme koje beba provodi u rukama, vreme dojenja ili količina adaptiranog mleka. To sam takođe negde pročitala... Na kraju, nešto što mi nije zvučalo logično ali se pokazalo u našem slučaju istinito: bebe koje spavaju dobro preko dana, spavaju dobro i preko noći. Izmrcvarene bebe teško zaspu i lako se bude. Mnogi roditelji (među njima i ja) misle da će beba više spavati noću ako je više budna preko dana, ali to nije istina. Ja sam počela u nekom trenutku da se trudim da Uroš spava ili samo leži pored mene bar 2-3 sata dnevno. Ovde je takođe bitno, tako kažu, da se poštuje rutina i dnevni raspored tj. da to bude uvek u isto vreme. Mi smo nekako došli do toga da to bude posle obroka u 14h. Tu sam počela da koristim fazon pesmice za spavanje koju sam tada uvodila, kako bi on "znao" šta se od njega očekuje. Nisam ga ostavljala samog da se uspava, ne znam ni ja zašto, valjda mi je bilo previše i to i ono uveče [sm=smiley13.gif] Uglavnom, vremenom je došlo dotle da ga posle obroka u 14h stavim u krevetac i dok ja operem flašicu on je zaspao. Kasnije je na moje veliko čuđenje sam uveo ono spavanje posle prvog jutarnjeg obroka. Sve ovo što sam napisala sam počela da praktikujem odjednom. Od onoga da ga uspavljujem od 20 do 21:30 na rukama, do toga da zaspe čim popije mleko je prošlo otprilike 2 nedelje. Slažem se sa teorijom da je bebama potrebna rutina iz koje proizilazi sigurnost. Vremenom sam ukapirala da ne treba da pomeram kupanje i poslednji obrok čak ni ako obrok pre toga iz nekog razloga kasni sat vremena. Rutina je ta koja govori bebi da se posle vežbica igramo, pa kupamo, pa jedemo, pa spavamo [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|