bluka -> RE: rođendanske torte (13.8.2010 14:13:43)
|
ja juče pravila, po zahtjevu, čokoladnu tortu sa bobičastim voćem. vidim ovdje se spominjala baron torta za koju ni ja nisam uspjela naći recept pa sam nešto iskombinovala sama. evo tog recepta. ana, znam da je sad kasno al'' evo za neku drugu priliku. Čokoladna torta sa bobičastim voćem (okrugli kalup 26 cm) Kore (x2) 2 jaja 6 kašika šećera 60g maslaca 6 kašika brašna ½ praška za pecivo 2 kašike kakao praha Peći dvije kore (15-20 min na 190 stepeni, najbolje provjeriti čačkalicom da li je pečeno), ohlađene rasjeći. Voćni fil 400g bobičastog voća (maline, kupine, jagode, kombinacija...) 100g šećera par kašika votke (kajsijevače, dunjevače...) Sve zajedno kuvati na laganoj vatri dok se voće ne ukuva, zatim ispasirati kroz cjediljku da se odvoje eventualne sitne košpice. U međuvremenu potopiti 3 lista želatina u hladnu vodu, iscijediti pa dodati u pasirano voće (ukoliko se voće ohladilo, želatin na laganoj vatri otopiti pa odmah umiješati u voće). Čokoladni fil 200 g crne čokolade 200 ml tečnog šlaga 100 g maslaca Otopiti na laganoj vatri pa ohladiti. Čvrsto umutiti još 500 ml tečnog šlaga pa par kašika pomiješati sa voćem a ostatak sa čokoladnom smjesom. Koru namazati prvo tankim slojem voćnog fila pa preko njega nanijeti čokoladni fil (gušći je od voćnog pa malim kašikama po cijeloj površini stavljati fil i onda lagano razmazati da se filovi ne pomiješaju), ponovo staviti koru i tako redom.
|
|
|
|