Torbica -> RE: rođendanske torte (9.12.2013 10:29:26)
|
Ja sama pravim sojino mleko, kupim bio soju, imas je svuda po zdravim hranama. Pravim uvek 2 litre, svaki drugi dan jer mi ne koristimo kravlje mleko godinama. Pored ovog pravim i od lesnika, badema, kokosa, ali za ovakve torte gde se kuva fil, stavljam sojino. 250 gr soje potopis uvece, ujutro operes, ubacis u blender i dodas vode toliko da moze kasa da se napravi a da blender prezivi. Doooobro sameljes, sto bolje tim je mleko ukusnije. Posebno zakuvas 2 litre vode, kad prokuva dodas samlevenu soju i kad prokuva prokrckas par minuta, par puta da se podigne u loncu. Procedis kroz gazu i posolis, na litar mleka ide pola kasicice soli. E mi ga vise ne sladimo a ranije smo ga po ukusu znali zaseceriti, oko 1 kasicica fruktoze (ili secera) na litar mleka. Dakle na dve litre - jedna kasicica soli i 2 kasicice fruktoze. Zacinis po ukusu. Uzmem litar tog mleka, zasladim po ukusu, kod nas je to 2 kasike fruktoze, odvadim onoliko mleka da razmutim dva pudinga, u mleko dodam cokoladu da se otopi (ovo ne moras) i zakuvam puding kad prokuva mleko. Ja ne mutim posebno maslac pa kad se ohladi puding....Vec odmah u vruce dodam 125 gr sojinog maslaca (ne koristimo ni margarin uopste) i to kad se prohladi bas bude fino za filovanje torte. [sm=smiley1.gif] Didy, probala sam i tako, a ovako ima onaj lep kremasti ukus, tesko moze da se skonta da nije sa kravljim mlekom, ukusnije je.
|
|
|
|