eugenija -> Sve blagodati vina (17.3.2010 12:55:04)
|
Svakim danom otkriva se sve više dobrobiti vina. Mnogi kažu da ova božanska kapljica i nije alkohol, nego hrana, i to ona zdrava, a to potvrđuju i posljednja istraživanja. Umjerena konzumacija vina pridonosi boljem zdravlju Vino je najpopularnije alkoholno piće, a sastavni je dio mnogih europskih i mediteranskih kultura. Osim što je riječ o ukusnom napitku, najnovija istraživanja pokazuju da je riječ i o vrlo zdravoj kapljici. Naravno, s vinom ne treba pretjerivati. Preporučuje se jedna čaša dnevno i upravo u tom omjeru dobrobiti su velike. One sklone pretjerivanju valja upozoriti da vino ima pozitivne dobrobiti samo kad se konzumira umjereno. Za zdrav mozak i zdravo srce Vino može sačuvati vaše pamćenje. Znanstveno je dokazano da žene u trećoj dobi koje su dnevno pile čašu vina imaju bolje pamćenje i bistrije su. Vino sprečava nastajanje ugrušaka te upalne procese krvnih stanica. Riječ je o tegobama koje najčešće dovode do srčanih bolesti. Osim toga, vino podiže razinu tzv. dobrog kolesterola koji sprečava začepljenost arterija. Za vitkost Jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi koji piju čašu vinu dnevna vitkiji od onih koji vino konzumiraju povremeno, ali u većim količinama. Ljudi koji redovito konzumiraju vino u umjerenim količinama imaju uži struk i manje masnih naslaga na trbuhu. Alkohol iz vina potiče tijelo na brže sagorijevanje kalorija. Međutim, oprezno jer više od jedne čaše vina može rezultirati debljanjem. Za bolji imunitet Jedno je britansko istraživanje pokazalo da čaša vina dnevno smanjuje rizik od dobivanja Helicobacter pylori koja uzrokuje gastritis i druge probleme u probavnom sustavu. Španjolsko istraživanje je pokazalo i da vino ublažava i trovanje hranom. Dakle, vino u umjerenim količinama poboljšava imunološki sustav organizma. Za čvršće kosti Žene koje dnevno konzumiraju čašu vina imaju bolju masu kostiju od žena koje to ne čine. Alkohol u umjerenim količinama podiže razinu estrogena koji usporava trošenje kostiju s godinama. Zato je istraživanjem utvrđeno da starije žene koje su redovito konzumirale vino imaju čvršće kosti od onih koje nisu pile vino. Izvor
|
|
|
|