diamond -> Male pite od karamela i čokolade (16.3.2010 7:39:29)
|
Male pite od karamela i čokolade (za oko 24 pite) Za teesto: 125g maslaca 100g šećera u prahu 1 žumance 180g glatkog brašna 30g kakaa u prahu Za karamel: 100ml vode 400g šećera 125g maslaca 125ml slatkog mleka-pavlaka 2 žlice milerama Za čokoladnu kremu: 125ml slatkog mleka-pavlaka 100g čokolade sa 70% kakaa Natrgati maslac i istući ga sa šećerom u prahu dok ne postane penast. Odvojiti žumance od belanca i taj žumance dodati smesi. Pomešati kakao i brašno, a zatim ga prosijati u smesu. Sve izmešati da se dobro poveže, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku da se stisne. Za kremu od karamela rastopiti šećer s malo vode i ostaviti da se karamelizira. Kad dobije boju, oprezno ubaciti maslac. (Mogao bi prskati zbog ključanja, pošto je karamel na temperaturi od 180C, a maslac hladan.) Zatim dodati slatku pavlaku i malo milerama. U međuvremenu započnite čokoladnu kremu. Tamnu čokoladu naseckajte i rastopite pomoću vrućeg slatkog mleka. Staviti slatko mleko da se zagreje i preliti ga preko čokolade i ostaviti dok se čokolada ne rastopi, a zatim promešati. Ostaviti da se malo stisne, ali ne previše jer ipak mora biti tekuća kako bi se mogla preliti na prhko testo. Razvaljati testo na tanko. Vaditi okrugle oblike i stavljati ih u kalupiće. Peći na 10ak min 165C i paziti da se ne prepeče. Izvaditi testo iz kalupa. Preliti kasikom karamela, a kad se malo stisne, preliti i kasikom kreme od čokolade. Posipati sa malo soli. (Cvijet soli.)
|
|
|
|