Unica -> Dzem od pomorandzi (jednostavan recept) (14.3.2010 19:52:22)
|
Potrebno: 10 pomorandzi (nije bitna velicina ali obratiti paznju da kora od 5 pomorandzi bude sto zdravija) 1 limun 2kg secera Priprema: 1.deo - Oljustiti pomorandze i iskidati kriske na 2-3dela pa preliti sa 1l vode i ostaviti da prenoci. 2. deo - Koru od 5 pomorandzi ocistiti od onog unutrasnjeg belog dela i iseci na sto sitnije kockice. Preliti sa vodom (nije bitna kolicina vode jer je poenta da izadje ona gorcina iz kore) i ostaviti isto da prenoci. - Sutradan staviti mesnati deo (1.deo) sa sve vodom da se kuva. Otprilike 1 sat od kljucanja dodati procedjene naseckane korice (2.deo), sok od 1 limuna i 2kg secera i kuvati (oko 3h na umerenoj vatri) dok ne postane gusto kao dzem. Odvaditi na tacnu 1 kasiku i ostaviti da se ohladi da se proveri gustina (koja je po zelji). Inace,nema potrebe da se mesa sve vreme jer ima vode nego tek poslednjih 20ak minuta (mada ni tad nece zagoreti). Za neupucene domacice, dzem je mnogo redji dok je vruc tako da je najbolja provera kad je kuvan da se odvadi na tacnu i proba.
|
|
|
|