vukosava -> RE: Nemamo bebe zbog finansijske krize (13.11.2011 15:19:53)
|
Postoje roditelji koji u finansijskim krizama postaju maltene neroditelji, nego par nezadovoljnih, nervoznih ljudi koji se svadjaju po ceo dan. I recimo da imaju vise od jednog deteta. To znaci da ce vise od jednog deteta biti duboko nesrecno jer ce mama i tata da se glodju oko para i svadjaju... I sve je ok u porodicama sa vise dece, sve pod pretpostavkom da sve zdravlje sluzi. Jer u slucaju necega ne-daj-boze-nikome, nemastina para moze da ima itekako veze sa svacijom buducnoscu. To vreme u kome su odrastale nase generacije se sve vise menja. I zdravstvo i skolstvo. A za studiranje sa jako malo para je potreban uslov da se studira u svom gradu. Znaci ako si iz NS i studiras u NS ili ako si iz BG i studiras u BG onda je taj fakultet i moguc. Ako si iz unutrasnjosti, studiranje ima onda faktor iznajmljivanje stana... Ne kazem da niej izvodljivo, imala sam perido u zivotu kad nisam imala para za pristojnu sobu u NS pa sam zivela u nekoj krs kuci na Klisi sa poljskim WC-om, tusirala sam se od drugarice. I znam mnogo drugih koji su se svercovali vozom i klosarili po NS po kojekakvim citaonicama i sl im roditelji nisu imali za iznajmljivanje stana. I jesu zavrsili faks, ali mnogo teze nego neki drugi. I njima u zivotu nije uvek bila dostupna ni normalna hrana ni krov nad glavom. Govorim o deci iz porodica od dvoje i troje dece koje licno poznajem. Sve o ljubavi i sreci ostaje kao konstanta ako se promenljiva zvana nervoza usled nemastine ne pojavi. Jovice, ja se na tvom mestu ne bi uopste puno razmisljala. To sto je tvoja mama imala samo tebe tebi sad pruza mogucnost da ti pomaze oko tvoje dece sto je divno. Moja majka koja ima nas tri, nema ni finansijsku mogucnost, a i fizicki ne moze da bude sa sve tri. Ako je jedna u najvecem problemu ona ce biti sa njom. Recimo trenutno ja i moja srednja sestra imamo bebe samo mesec dana razlike. Svi zivimo u razlicitim gradovima. I sve da jesam u Srbiji, ne bi mogla da racunam uopste na njenu pomoc jer ima obaveza oko druge sestre. A i majka mog muza ima obaveza oko njegovog brata tako da i od nje nista. Ja kontam tebe i Verus i zelju da vam dete nije samo. To je definitvno jaci razlog od finansijskih problema i svih poteskoca koje mogu da se dese. A rekla bih nesto sto je moja pokojna baba rekla jednom, evo za par dana joj je polugodisnjica, al nekako mi nije za siroku javnost i previse okrutno zvuci, ali ranije su ljudi tako razmisljali. Ona je rodila petoro dece i troje joj je ostalo zivo duze. Pre su zene mnogo vise radjale, jeste i zbog kontracepcije koje nije nesto bilo tada ali i zbog razloga da nikad nisu znali zbog primitivne medicine u selima koliko ce da ih ostane uopste ok.
|
|
|
|