guppy RR
|
IZVORNA PORUKA: Dora Medicinska dokumentacija, čemu? (piše Krugolina Borup) Imate li kakve medicinske dokumentacije u kući? Predlažem vam da je iskopate iz fascikli u kojima je čuvate, i počnete pomno da je proučavate. Svašta tu čovek može o sebi da sazna, a što nije pre znao. Evo, na primer, ja uzela danas da čitam "List za novorođenče" koji sam dobila pri otpustu iz porodilišta pre pet godina, i iz njega saznadoh da se uopšte nisam porodila carskim rezom, već prirodnim putem. To što se ja sećam da sam se porodila carskim rezom, to mora da sam sanjala. Ishalucinirala zbog naglog pada hormona, histerije, postporođajne depresije, šta li... To što imam ožiljak - ništa ne znači. Ko zna gde i kako sam ga dobila. Verovatno me oteli vanzemaljci, pa vršili kojekakve eksperimente. A možda sam, luda kakva sam, čak i sama sebe sekla - samo da bih mogla da okrivim i oklevetam lekare. Šta bi se desilo da sam, s tim i takvim "Listom za novorođenče", odlučila obratiti se Inspekciji ministarstva zdravlja da bih prijavila izbijanje zuba prilikom intubacije, a tokom porođaja carskim rezom? Cenim da bi Inspekcija zavirila u dokumentaciju koja kaže da je porođaj bio prirodnim putem, i zaključila da mi treba uput za psihijatra. Mene, naravno, ništa ne bi pitali. Pita se samo medicinska dokumentacija. Ako bi bila temeljna, inspekcija bi možda zavirila i u drugu medicinsku dokumentaciju. Evo, na primer, moja "Otpusna lista". Tu stoji da sam imala carski rez, ali se izbijanje zuba ne spominje. A ako se ne spominje - nije se ni desilo. To što ja tvrdim da se desilo i što sam dva meseca uokolo krezuba pozdravljala ljude osmehom ko iz Kusturicinih filmova, to se ne računa. Ko zna ko je meni zub izbio. Možda sam, luda kakva sam, sama sebi zub izbila - samo da bih mogla da okrivim i oklevetam lekare. Hajde da stavimo u stranu pitanja šta bi inspekcija zaključila i šta bi bilo da je bilo, kad već nije bilo. Ali, šta ja na osnovu svega ovoga da zaključim - pitam ja vas? S obzirom da moja otpusna lista tvrdi da sam se porodila carskim rezom, a list za novorođenče tvrdi da je rođeno prirodnim putem - treba li da zaključim da su mi zamenili dete u porodilištu? Naročito ako uzmemo u obzir da isti list za novorođenče tvrdi da ishrana bebe nije bila ni veštačka, ni mešovita, već - prirodna. A ja znam da je moja beba redovno dohranjivana u porodilištu. Šta treba da zaključi majka koja čita tu i takvu dokumentaciju? Majka kojoj tri dana nakon porođaja nisu dali da vidi i pipne svoje dete? Treba li zbog nečije aljkavosti, lenjosti i neprofesionalizma da gleda svoje dete i pita se: "Sine, moj li si?" S druge strane, bar u nas koji patimo od teorija zavere, nameće se pitanje: da li je reč samo o aljkavosti, lenjosti i neprofesionalizmu, ili nečem drugom? Otkada dr Stanojević, načelnik porodilišta Narodni front, onomad na televiziji reče da se carski rezovi statistički prebrojavaju kako se kome ćefne, s ovakvim mozgom s kakvim me majka rodila, ja ne mogu a da se ne zapitam: laže li se po medicinskim dokumentima zarad što bolje statistike? A i ta statistika je jako zanimljiva. Reče ministar onomad da je u poslednjih 8 godina umrlo "samo" 59 žena na porođaju. Stvarno ne znam kako on to prebroja, kad zvanični podaci Republičkog zavoda za statistku uopšte i ne daju podatke za smrti na porođaju tokom 2007. i 2008. godine. Godišnji izveštaj Instituta "Batut" za 2007. godinu razvrstava različite uzroke smrti za 2007. godinu, ali kada je reč o smrti na porođaju, daje samo "0". Da li to znači da niko tokom 2007. godine nije umro na porođaju, ili pak da nema podataka o takvim smrtnim slučajevima ne može se saznati, jer fusnote koja bi to objasnila - nema. Ali, dobro. Da verujemo mi ministru na reč, verovatno ima validne podatke. Pa da pogledamo u njih malo, može? Ima tu mnogo zanimljivosti. Evo onoga što od podataka o smrti žena na porođaju može da se nađe u izveštajima Republičkog zavoda za statistiku: 2008 - nema podataka 2007 - nema podataka 2006 - 9 smrti 2005 - 10 smrti 2004 - 2 smrti 2003 - 6 smrti 2002 - 1 smrt 2001 - 7 smrti Ako ministar kaže da je za poslednjih osam godina na porođaju umrlo 59 žena, a mi iz gornje table vidimo da je za šest godina za koje imamo statističke podatke umrlo 35 žena, prostom matematikom dolazimo do toga da su tokom dve poslednje godine za koje nam nedostaju podaci umrle 24 žene. Ako razdelimo na ravne časti: po 12 u 2007. i 2008. godini. Meni se, ovako nestručnoj, nešto pričinjava da smrtnost porodilja raste. Ima li ko stručan da me pobije? Izvor- Blog b92
|