marijke
|
Za Natalie 018: Jesam, radila sam double test. Islo je ovako: Posto sam htela da amniocentezu radim na Institutu za majku i dete, jer se tamo miruje, tj lezi 48h posle AC, zvala sam ih vec u petoj nedelji. Zakazali su mi Genetsko savetovaliste. Nezavisno od toga sam ja zvala da zakazem double test. Koliko se secam (bilo je sve letos), prvo sam isla na Genetsko, gde su mi rekli zbog 38 godina mora AC (odmah zakazuju), a onda mi je radjen double test. Kod njih se radi i UZ pregled i odmah ti vade krv, pa je to super. (Cak i ako nije zakazivana AC, ukoliko je double test los, oni te zovu telefonom i kazu ti da dodjes u bolnicu da ti urade AC). Meni je, verovatno zbog godina, rezultat bio 1:151 (da se ne uplasis, dobar deo verovatnoce cine godine) Tako da se kod njih obavezno radi double test, tripple ne (niko mi to nije radio). Znaci: imas u 12 nedelji double test, u 16-toj Amniocentezu. E, sad, mislim da je bitno da i ovo znas: Ja sam dobila posle amniocenteze Cefalexin (7 dana) i gynipral (3-4 nedelje) da pijem. U Frontu sam cula da ne daju terapiju (radila moja kuma i koleginica). Obavezno se javi svom lekaru u DZ kad ti urade amniocentezu, jer ce ti mozda predloziti terapiju (nije za zezanje, ipak ti probijaju vodenjak i podlozno je infekciji). Tu terapiju na institutu daju svakoj zeni. Posle amniocenteze, su mi na otpusnoj listi sa Instituta savetovali da uradim u 21-nedelji ekspertni ultrazvuk. I tako eto mene u Visegradskoj, od tada su mi vec dva puta zakazivali ultrazvucne kontrole. Kao 38-godisnjakinju te odmah svrstavaju kao trudnocu sa povecanim rizikom. Tako da nije lose da uradis double test, telefon Instituta je (011)3108 223, 3108 205 (Sluzba za humanu reprodukciju), probaj da pozoves da zakazes. Mislim da su oni nekako najpouzdaniji (bar sam ja imala jako lepa iskustva sa njima). Nadam se da sam uspela da pojasnim stvari (nisam lekar, pa ne mogu davati savete, ali delim iskustvo). Ja sam sada u 31-nedelji, polako guram prema kraju... Naravno, sta god te zanima, samo pitaj (meni je druga trudnoca). Pozdrav
|