prase -> RE: Za poseban tretman pri porođaju - 20.000 dinara (5.3.2009 13:02:04)
|
IZVORNA PORUKA: Tasha RR I ja mislim da je tako. Recimo moja dr koja mi je vodila trudnoću radila je u privatnoj ordinaciji. Otišla sam nenajavljena, htela sam samo da je pozdravim pošto sam bila u prolazu i da joj kažem da sam prestala da pijem antibebi pilule, kada CVRC, ne radi više tamo, samo u Betaniji (zbog zakona da se ne može i privatno i državno). Onda sam se zapitala šta sada? Ona više ne može da mi radi redovne godišnje kontrole? Ako ostanem trudna ne može da mi vodi trudnoću? Trenutno je zabranjeno zakonom da lekar radi i privatno i u državnoj instituciji. Zbog toga su svi koji su ovo radili pred izborom... E sad, problem je što privatno vođenje trudnoće donosi više novca, ali u bolnicama se radi ono zbog čega su postali ginekolozi (porođaji i operacije). Ako se odreknu bolnice, odriču se prakse i uskoro nikome neće biti interesantni kao privatnici. Ako se odreknu privatne prakse, odrekli su se većine svoje zarade. Zbog toga je u procesu nekakva valjda dopuna zakona, gde će biti omogućeno da se radi na obe strane, ali sa određenim brojem sati nedeljno. Slično kao npr. profesor istorije koji radi u mašinskoj, elektrotehničkoj i osnovnoj školi da bi popunio fond časova. Poenta je, navodno, da se spreči da se lekar koga država plaća izmara privatno jer bi onda pružao manju uslugu onima kojima je država platila da ih leči. Pitam se, da li je onda zabranjeno lekarima da u slobodno vreme cepaju drva, igraju fudbal, prave novi razmeštaj u dnevnoj sobi?! OK, neka reše to kako god hoće i iz kojih god pobuda hoće (a pobuda je da se država/bolnica ugradi u deal), samo da i dalje imamo mogućnost da nas porađa onaj ko je pratio trudnoću i da to ne košta 3 puta više nego do sada.
|
|
|
|