Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Policistični jajnici 28.1.2012 23:04:01
|
|
|
|
cvrcak84
|
Hvala ti LO Pa nemam knjizicu u glavnom sve privatno odradim, ali ovo ce izaci skuuuupoooo, ali sta da radim, ako ne rijesim nista idem tako... Samo se nadam da ce nalazi biti ok, da necu morati neku posebnu hormonsku terapiju da koristim, to mi je a gnjavicu te mozda na FB ako me sta bude interesovalo, jer bas imamo slican problem, tj ti si svoj sad rijesila, sada uzivaj u svojoj
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 29.1.2012 9:16:21
|
|
|
|
meyo
|
crcak evo jos jedne pcs-ovke da te utjesi nasa LO. ti je uglavnom sve lljepo rekla i pojasnila tako da tu nema sta vise da se doda. al samo da te utjesim da sam ja potpuno neplanirano bez ikakvih lekica ostala trudna prvi put i to saznala za trudnocu tek u 10-toj nedjelji iznijela cijelu trudnocu super . porodjaj ok. e sad malo drugi put teze ide ..al nije nemoguce imam jos par dodatnih problema mimo pcos al sam sigurna da ce sve doci na svoje, tako da drzim fige da se i ti iznenadis jedno jutro sa mucninom za sve sto treba smo tu ...
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 29.1.2012 14:33:05
|
|
|
|
cvrcak84
|
Hvala vam cure Ja sam se sve vrijeme nadala da necu morati da pijem neke hormone, samo se debljam od njih, a endokrinolog mi je rekao da bi mi se hormoni normalizovali da trebam samo da omrsavim, bez tableta, a ja ne moooguuuu Vidjecu sad poslije svih ovih nalaza sta cu... a vama hvala sto ste tu, puno mi znaci kad vidim da nisam sama sa ovim problemom...
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 29.1.2012 17:17:47
|
|
|
|
degu
|
Cvrčak, ja bih ti savetovala da odeš kod drugog endokrinologa. U redu je što ti je rekla da bi trebala da smršaš, al nije u redu što nije ispitala zbog čega imaš višak kilograma i verovatno uopšte nisi tome sama kriva. Spomenula ti je LO insulinsku rezistenciju i ona je često uzrok viška kg. Trebala bi to ispitati i nemoj da brineš, terapija za to uopšte nije hormonska, već je to lek koji piju i insulinski nezavisni dijabetičari, metformin. On će ti pomoći da smršaš, da se malo metabolizam uravnoteži a samim tim će i ovulacije biti redovnije i kvalitetnije. Takođe višak kg može biti i od visokog tsh, što je takođe često problem. Možeš te neke testove uraditi i na svoju ruku, čisto zbog sebe, da proveriš.
|
|
RE: Policistični jajnici 31.1.2012 23:30:18
|
|
|
|
cvrcak84
|
Hvala Degu, pa vidjecu sad sta ce pokazati nalazi.... A ta prije doktorica je stvarno ok, ne mislim da mozda nesto drugo ne postoji, ali na osnovu hrpe anlaza koje sam joj donijela mi je objasnila kako debljanje, posebno stomak, trosi neki hormon, i da bi se taj hormon vratio u normalu potrebno je omrsaviti... (sad to laicki objasnjavam, jer sam zaboravila sve te detalje, ali kad je pricala imalo je logike ) jer sam ja, ruku na srce, i pocela da se debljam pod velikim stresom, onda mi je ona i rekla da ukljucim sto vise fizicke aktivnosti i objasnila kako da se hranim, da se rijesim stresa... da to na najzdraviji i nabolji nacin rijesim... No medjutim, ja ne da nisam ukljucila nikakve promjene na bolje nego sam nastavila po starom i naravno nista nisam rijesila tako da, vidjecu sad sta ce da pokazu hormoncici a jos malo cu da pocnem ponovo sa virkom da se bar malo pripremim za analizu, a i omrsavila sam koji kg prsle godine... pa se nadam da ce bar malo da ide na bolje a i da dobijem motivaciju da jos mrsavim... a svakako cu i da pitam da i to uradim sto mi vi savjetujete
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 2.2.2012 23:44:04
|
|
|
|
BojanaV
|
Ja imam problem sa visokim insulinom, cak iako je visok, glukozu ne drzi pod kontrolom, znaci radi se o insulinskoj rezistenciji, pa su i mene poslali kod nutricioniste, nisu mi dali nikakvu terapiju...Uspela sam da za mesec dana smrsam oko 5 kg, dobro mi ide, ali mislim da svakako treba da dobijem terapiju, jer mi je lekar danas potvrdio da imam mikrocisticne jajnike, preko UZ, a i hormoni na to ukazuju...Rekao mi je da nastavim sa pravilnom ishranom, to je najbolja terapija i tako ce se hormoni sami po sebi normalizovati...Nesto ne verujem da ce to tako samo od sebe, nego ''ajde, ono sto je do mene ja cu da odradim
< Poruku je uredio BojanaV -- 2.2.2012 23:52:57 >
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 2.2.2012 23:48:19
|
|
|
|
degu
|
BojanaV otiđi po drugo mišljenje, ako imaš IR moraš da dobiješ terapiju. Nije stvar samo u insulinu i šećeru, već celokupnom metabolizmu koji je zbog toga poremećen, a samim tim ne dolazi do ovulacije, a i ako dođe ona je lošijeg kvaliteta. Ne znam odakle si, ja idem kod DR. Đilas u NS, jedino nju mogu da preporučim.
|
|
RE: Policistični jajnici 2.2.2012 23:58:07
|
|
|
|
BojanaV
|
Hvala Degu, Ovo je vec drugi lekar koji govori isto...Endokrinolog me je poslao kod nutricioniste i kao sve je u redu, a ginekolog kaze da ce mi pratiti stanje i tek kasnije razmislja o terapiji...Znam da Insulinska rezistencija govori o poremecaju metabolizma i da ja treba da dobijem terapiju, ali ja stvarno vise ne znam sta je sa ovim lekarima, previse su nezainteresovani za pacijente...Iz Nisa sam i mogu da kazem da uopste nisam zadovoljna lekarima odavde, u drugi gradovima pacijenti kao ja odmah dobiju terapiju, a ne ovako, ti smrsaj, pa ja sam se i ugojila bas zbog tog poremecaja, nikada nisam preterano ni jela, a pocela sam da se gojim nekontrolisano...
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 3.2.2012 15:49:45
|
|
|
|
degu
|
BojanaV sad se sećam da sam čitala jedan članak u kome piše da kod malo većeg viška metformin zapravo ima slabije dejstvo, tako da je dobro da skineš prvo sama koji kg, pa da ti malo kasnije uvedu terapiju. Ti već super napreduješ, ponovi analize npr za mesec dana, možda rezultati stvarno budu bolji. Ipak je za nas sa PCO najvažnija fizička aktivnost i zdrava ishrana, a retko ko se toga pridržava, evo ja prva. Pokrenuće se tebi metabolizam sam, a ako ti se nalazi ne budu popravljali traži novog endokrinologa. Znam da je teško naći dobrog lekara, ja u svom gradu baš ništa ne mogu da završim, za sve idem u NS.
|
|
RE: Policistični jajnici 5.2.2012 13:06:04
|
|
|
|
BojanaV
|
Degu, tacno je to sto kazes, dokazano je da je masno tkivo hormonski aktivno, posebno osetljivo na insulin...Dr nije bio kategorican da mi nece uvesti terapiju, pratice me, pa ako nakon skidanja kilaze moji rezultati ponovo ne budu dobri, ukljucice mi terapiju...Ono sto mene negde brine je sto sam sa mnogo manjom kilazom imala sve ove simptome i poprilicno sam fizicki aktivna, ali dobro, videcemo vec sta ce i kako biti...Za razliku od endokrinologa, ovaj ginekolog-endokrinolog je delovao zainteresovanije za moje stanje, a i uliva mi mnogo vise poverenja, kod njega sam otisla po preporuci, kazu da je stavrno dobar lekar...Hvala na podrsci i razumevanju, veliki pozdrav, !!!
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 10.2.2012 1:02:58
|
|
|
|
cvrcak84
|
Da i meni su preporucili da prvo omrsavim, ali mi je to jaaaako tesko. Inace ne jedem mnogo a kad smanjim onda se ne osjecam dobro a uspjela sam da omrsavim 4kg tako sto sam proslo ljeto vozila bicikl skoro svaki dan, ali sam vozila... uh, cak i preko 20km i kad su nastupile hladnoce i zima zavukal sam se u kucu, kucni bicikl mi nije nekeko zanimljiv pa mi skuplja prasinu, a i ima nesto u voznji kroz prirodu i svjezem vazduhu i tako, sad cekam ljepse vrijeme a prvo kraj februara da uradim svoje hormone ponovo.. trenutno imam vec 4 dana i ide mi kao luda.. i kao nikad do sad, a pila sam orgametril da dobijem, sad mi preporucila neke kapi da zaustavi (koje sam kupila a ne pijem) odustala sam od njih na svoju ruku, zbunjujem organizam, te dobij te zaustavi, pa nek ide sad malo... ali stavrno, godi mi sad da imam jer u poslenjih godinu toliko oskudne mi budu da ulazak mijenjam samo iz higijenskih razloga... meni se stalno kroz glavu provlaci ta inzulinska rezistencija... mislila sam i to jos da uradim pa da vidim sta se desava... mozda je to problem, a ja djelujem u pogresnom smijeru. Jer cure gore kazu da je to cest pratilac PCO ali 'ajde, ja mislim da ce ipak sve to da bude u redu, cesto se vodim mislju kako nase mame, bake i unazad, nisu ni znale za hormone, ni sta se to sve desava ( a nekad je tako i bolje) a nemoguce da je kod njih sve bilo po ps-u i opet su, prije ili kasnije, ostajale pa valjda cemo i mi...
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 12.2.2012 11:41:39
|
|
|
|
lady_b
|
Cvrcak84 i meni su rekli da bi najbolje bilo da smrsam malo...imam nekih 7-8viska kg..al razumijem te u potpunosti da je tesko ja cak mislim da mi PCOS-ovke malo teze mrsavimo ili se ja samo tjesim a da li je neka od vas probala one Femisan A kapi?
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 12.2.2012 12:31:16
|
|
|
|
meyo
|
lady jesam ja .. i meni su prijale u smislu da su mi uredovile ciklus na 28-30 dana mada ih nisam konstantno pila kako sam htjela jer poceh sa nekim tabletama i slicno tada nisam pratila dal imam ovulaciju ali u zadnjih par mjeseci mislim da imam.. svakako su mi prijale ukoliko ne budem trudna ovaj mjesec ponovo počinjem da ih pijem
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 12.2.2012 13:14:49
|
|
|
|
lady_b
|
Hvala Meyo na odgovoru Ja bih pocela piti i njih..mada me zbunjuje to sto pijem dabroston..da li bih kapi smjela piti pored tableta i kada da pocnem ili to nema nikakve veze posto su na biljnoj bazi?
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 12.2.2012 14:31:48
|
|
|
|
daca77
|
lady, ja pijem drugu bocicu Femisan A kapi i zadovoljna sam. Ostaje mi da na UZ proverim da li je nestao perzistentni folikul, koga vucem par meseci i koji mi je potpuno poremetio ciklus. Hvala Bogu, ove kapi su mi bas sredile ciklus i sada ponovo imam one skolske 2 faze.
< Poruku je uredio daca77 -- 12.2.2012 14:36:54 >
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 12.2.2012 16:08:56
|
|
|
|
lady_b
|
e super, pocecu i da ja ih uzimam.. al ako neko zna da li smijem da pijem i pored dabrostona da mi kaze..jer mi jedino to predstavlja prepreku..
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 15.2.2012 23:57:00
|
|
|
|
gagana@
|
i mene zanimaju te feminisan A kapi nikako da cujem jesu li dobre ili ne... isto kao i ostali imam problem sa policisticnim jajnicima i najveci problem mi je maljavost jer imam utisak da pocinju da rastu nenormalno i rastu po celom telu a ne znam kako da ih se resim
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 16.2.2012 8:55:37
|
|
|
|
meyo
|
gagana .. femisan ti nece rijestii maljavost to je sigurno al hoce li ti uredoviti cikluse da ukoliko imas vecih problema zbog pcos trabala bi uraditi kompletne hormonske pretrage i eventualno test da provjeris da li imas inslinsku rezustenciju vrlo lako se radi OGTT test sa insulinemijama obicno ti maljavost rjesavaju kontracepcijske pilule i smire jajnike na neki period te ukoliko planiras trudnocu ne bi bilo zgoreg da popricas sa ginekologom o ovim opcijama a sto se tice femisana meni su super.. evo vidim i daci .. super u smislu da uredovi ciklus i uspostavi dvije faze istog sto je za nas sa tim problemom misaona imenica pa ja to dozivljavam kao veliki uspjeh lady stvarno ne znam da li bi smjela mislim da ne .. al imas na njihovom sajtu kontakt pa sve lijepo pojasne sa cim smiju sa cim ne ..makar su meni odgovarali u roku od par dana..
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 16.2.2012 13:51:16
|
|
|
|
Jole84
|
Drugarice imam jedno glupo pitanjce: jel su policistični jajnici i oni sa jednom cistom? Nešto sam se bacila na proučavanje cistica,al mi ne ide,ič ne razumem Ja pijem primolut nor,ali koliko vidim vi ste sve pile nešto drugo...
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 16.2.2012 14:56:35
|
|
|
|
nina26
|
Ja pijem primolut nor,ali koliko vidim vi ste sve pile nešto drugo Jole primolut nor, nije terapija za pcos, vec se koristi da bi se vestacki izazove ciklus.
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 16.2.2012 15:04:44
|
|
|
|
Jole84
|
Hvala Nina,ne znam onda što mi je to dao dr,ciklus mi je bio u redu....
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 16.2.2012 22:54:21
|
|
|
|
degu
|
IZVORNA PORUKA: Jole84 Drugarice imam jedno glupo pitanjce: jel su policistični jajnici i oni sa jednom cistom? Nešto sam se bacila na proučavanje cistica,al mi ne ide,ič ne razumem Ja pijem primolut nor,ali koliko vidim vi ste sve pile nešto drugo... Primolut nor se daje i za pucanje funkcionalnih cista ako ih imaš. Jedna cista ne znači da imaš PCO. PCO je sklop brojnih povezanih simptoma. Same cistice su male i prstenasto raspoređene po površini jajnika. A jedna cista je uglavnom folikul prerastao u cistu, koji nije opasan i obično nestane sa
|
|
RE: Policistični jajnici 17.2.2012 11:20:48
|
|
|
|
Jole84
|
Hvala Degu,onda mi je verovatno zato to dao,da sa ode i ta jedna sad mi je jasnije
|
|
|
|
RE: Policistični jajnici 18.2.2012 8:47:56
|
|
|
|
mavi
|
Moze li neko da mi pomogne da mi pojasni zasto folikuli porastu samo do odredjene velicine.Kod mene u oba slucaja do 10mm,prvi put imala sam stimulaciju klomifenom 3x1 5 dana od 4-og dana ciklusa,a drugi put 5 puregona svaki drugi dan od 5-og dana ciklusa. imam PCOS,insulinsku rezistenciju i ne redovne cikluse. bila sam prije dvanaest dana na folikulometriji i to je stanje sa folikulima.Doktor mi je rekao da on moze dati injekciju da porastu folikuli,ali on hoce samo da se izdvoje 1-2 fol.i samo sam primila 5 puregona i nista..cak nisam ni dobila mengu jos,a zadnja mi je bila 14-og januara
< Poruku je uredio mavi -- 18.2.2012 8:49:05 >
|
|
RE: Policistični jajnici 18.2.2012 14:26:47
|
|
|
|
meyo
|
mavi pa jel te dr. pratio vise?? na koliko su ti ciklusi?? ja nisam uzimala nikakvu terapiju vec je doktorka pratila moj ciklus i to je bogami potrajalo i mislie smo da od ovog ciklusa cak nece biti nista al eto ovulaciju sm imala tek negdje 30-tog dc. jer su mi folikuli jakooooo sporo rasli e onda kad je folikul bio 20 mm. dala mi je pregnyl injekciju za sazrijevanje folikula i njegovo pucanje nakon toga a i prije toga odnosi i eto desilo se... vjerovatno onda slabije reagujes na stimulaciju .. meni je dr rekla da je to odlika policisicn.j. da sporije rade i funkcionisu a jel pijes nesto za Insulinsku r.
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Mesečni ciklus ženeSaznajte nešto više o svom telu, proučite vaš menstrualni ciklus i naučite da ocenite kada su vam plodni dani.
Anketa
Koje je lepše?lelaigorDaria (
61%)
Darija (
39%)
Ukupan broj glasova: 693Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!