dunja RR -> RE: Folna kiselina i vitamini (priprema za trudnoću) (22.12.2013 17:47:11)
|
Ranije sam već pisala da sam pred ovu trudnoću (neka 2-3 meseca ranije) počela da koristim vigantol kapi kako bih povećala količinu vitamina D u organizumu. Posle kiretaže nakon prethodne trudnoće, nalazi su pokazali da mi je falilo vitamina D. Vigantol kapi su obavile svoju ulogu i pre poslednjje VTO vitamina D je bilo taman koliko treba, a tu je verovatno pomoglo i more, sunčanje .. Vitamin D Sunčani vitamin poboljšava plodnost. Studija otkriva da što je veći nivo vitamina D, veće su šanse za trudnoću nakon veštačke oplodnje. Optimalno snadbevanje vitaminom D je jedan od uspešhih faktora u takozvanoj in – vitro oplodnji, veštačkoj oplodnji u epruveti. Rezultati istraživanja studije od strane medicinskog fakulteta u Kocaeli u Turskoj otkrivaju da što je veća koncentracija vitamina D u folikularnoj tečnosti, koja okružuje jajašce, veća je šansa za trudnoćom. Studije su uključile 84 neplodne žene, koje su bile podvrgnute in-vitro oplodnji. Prema studiji, žene sa najvišim nivoom vitamina D u svojoj folikularnoj tečnosti, imale su bolju šansu za uspešnu trudnoću, nakon veštačke oplodnje. Statistički podaci pokazuju da za svako povećanje nivoa vitamina D za jedan ng/ml, verovatnoća trudnoće povećava se za 6%. Prosečan nivo vitamina D od 40-60 ng/ml krvi, je naučno, prag iznad kojeg vitamin D može najbolje vršiti svoje pozitivne efekte. 90% vitamina D se formira u koži, njegova sinteza se aktivira izlaganjem UV zracima. Reference: Ozkan S, Jindal S, Greenseid K, Shu J, Zeitlian G, Hickmon C, Pal L: Replete vitamin D stores predict reproductive success following in vitro fertilization; in: Fertility & Sterility, 2010 Sep; 94(4): 1314 – 9
|
|
|
|