Anoniman -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 15:54:12)
|
Folna kis.spada u vitamin B, a organizmu je potrebna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i drugih novih ćelija. U prirodi se ne nalazi u hrani, ali se nalaze folati, kojih ima nekoliko vrsta i razlikuju se po količini u kojoj se absorbuju iz hrane. Obično se samo 1/2 do 2/3 može i absorbovati. Folati su osetljivi na temp.i razgradjuju se u vodi tako da kuvanje znatno smanjuje njihove koncentracije u hrani. Isti je slučaj i kad namirnice predugo stoje. Nedostatak folne kis.može da izazove problem sa kičmom i lobanjom bebe - "defekt neuralne cevi", koji dovodi do smrti ili teškog invaliditeta deteta. Folna kis.je važna za sintezu DNK, pa i za funkcionisanje svake ćelije u organizmu. Manjak ove kis.dovodi do anemije. Lišće zelenog povrća je veoma dobar izvor folne kis, ima je u semenkama, koštunjavom voću, narandzama, limunu, zrnevlju i dzigerici, obogaćene žitarice, ceralije, hleb, testenine i pirinač su takodje dobar izvor folne kis.
|
|
|
|