Jeca*
|
Punjene paprike 12 crvenih paprika 'šilje' ili 10 crvenih babura 1 manja glavica crnog luka 1 do 2 šargarepe, sitno narendane nekoliko pečuraka, iseckanih na kockice 1 stabljika celera, sitno iseckana 2 šolje sojinih ljuspica ili 1 šolja opranog pirinča 2 paradajza so, biber ulje sok od paradajza ili voda Paprike oprati , iseći im stabljike i izvaditi seme, pa ih poređati u veći pleh. Na ulju propržiti iseckan crni luk, šargarepu, pečurke i celer, pa u to dodati 2 šolje sojinih ljuspica, prethodno potopljenih u vruću vodu i oceđenih. Umesto soje, može se dodati i pririnač. Posoliti, pobiberiti po ukusu, dobro sjediniti, pa dobijenim nadevom puniti paprike. Otvore zatvoriti 'kapicama' od paradajza, preliti sokom od paradajza ili vodom da ogreznu i peći na umerenoj vatri, oko ½ sata. Ukoliko se posti na vodi, izostaviti ulje. Prebranac 400 gr pasulja 'tetovca' 3 glavice luka 1 šargarepa so, biber ulje Oprati i potopiti pasulj da stoji dva sata. Skuvati pasulj i sačuvati oko 2 šolje vode u kojoj se pasulj kuvao (najbolje voda sa dna posude, jer sadrži više taloga). Namazati pleh uljem. U tiganju propržiti na ulju luk isečen na tanka rebarca. dodati kuvan pasulj i sve dobro promešati. Ako se želi ljut prebranac, dodati sitno iseckanu ljutu papričicu. Zatim sve prebaciti u pleh, dodati oko 2 šolje tečnosti u kojoj se kuvao pasulj i peći na umerenoj vatri oko 30 minuta.Dodavati još vode ili tečnosti od pasulja u toku pečenja ako se pasulj mnogo suši. Peći poklopljeno. Ovo jelo se ne može praviti bez ulja. Ćufte od krompira 4 krompira 1 glavica crnog luka 1 šolja brašna 1/2 kašičice origana 1 kašičica praška za pecivo ulje biber, so Krompir i luk izrendati i pomešati sa brašnom, origanom, solju, biberom i praškom za pecivo. Oblikovati ćufte i pržiti ih na vrelom ulju. Pečene sarmice od vinovog lista 300 gr vinovog lista 1 plavi patlidžan 1 šolja sitno iseckanog crnog luka 4 češnja belog luka 2 kašike origana 2 kašike mirođije ili nane malo bosiljka 3/4 šolje pirinča 1 šolja ulja 2 kašike soka od limuna 2 kašike kaše od paradjza so, biber Plavi patlidžan oljuštiti, odstraniti semenke i iseći ga na sitne kolutiće. Posoliti i ostaciti sat vremena da ispusti gorku tečnost, a potom ga dobro iscediti. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk i plavi patlidžan. Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirođiju, iseckan beli luk, so i biber i dobro promešati. Dosuti čašu vode i ostaviti da se povrće kuva na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuva. Dodati pirinač i dinstati još pet minuta. Listove vinove loze staviti u vruću vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremnjeni nadev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno iseckanim bosiljkom i preliti sa dve kašike ulja i pola šolje vode. Da se sarmice ne bi isušile, prekriti ih folijom i peći oko 50 minuta. Gotove sarmice preliti kašom od paradajza. Pita s jabukama 16 tankih kora 6 kiselih jabuka sok od pola limuna 1 šolja mlevenih oraha ili prezli 3-4 kašike šećera ulje za podmazivanje Jabuke oljuštiti i izrendati, ocediti od vode, pa odmah preliti sokom od limuna. Sjediniti sa orasima i šećerom, pa poređati četiri kore jednu preko druge. Svaku namazati uljem, osim poslednje, na koju se stavlja fil od jabuka. Napraviti tako 4 jufke i peći na umerenoj vatri oko 40 minuta, ili dok kore ne porumene. Pre služenja posuti šećerom u prahu, u koji može da se umeša i jedna kašičica cimeta u prahu. Pita sa pirinčem 16 tankih kora za pitu 2 do 3 šolje pirinča crni luk ulje so biber Podmazati pleh uljem ili margarinom. Obariti pirinač u slanoj vodi. Propržiti luk iseckan na tanke listiće na malo ulja, a zatim sjediniti ulje i pirinač i dobro promešati. Dodati još soli ako je potrebno, i bibera. Poređati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašičicom ulja. Četvrtu koru posuti pirinčem, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke. Peći oko 30 minuta na umerenoj vatri, dok kore ne porumene. Umesto crnog luka možete koristiti i praziluk, a ova pita je veoma ukusna ako se zajedno sa lukom proprži i nekoliko sitno iseckanih pečurki. Francuska salata 500 gr krompira 150 gr graška 1 veća ili 2 manje šargarepe 1 srednji koren od celera 4 kisela krastavca 2 kisele jabuke 2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog sirće malo šećera malo senfa 2 kašike kečapa malo posnog majoneza (vidi recept) biber, so Šargarepu i celer iseći na sitne komadiće, pa zajedno sa graškom obariti u slanoj vodi i paziti da se ne raskuva, već da sve ostane čvrsto. Ocediti i staviti u činiju. Dodati na kockice isečene kisele krastavce, jabuke i baren krompir, zatim ulje, majonez, so, biber, sirće i kečap, i na kraju sve dobro izmešati. Paprike punjene pasuljom Potrebno je: - 12 babura, 250 g pasulja tetovca, veza zeleni - 5 glavica crnog luka, 2 cena belog luka - aleva paprika, persun, so, ulje Pasulj natopiti pa kuvati i prvu vodu baciti. U drugu vodu dodati seckanu zelen i 2 glavice crnog luka, da se kuvaju sa pasuljem. Na ulju proprziti 3 glavice crnog luka, dodati alevu papriku, umesan pasulj i persunov list. Posoliti, pa ovim nadevom puniti paprike i poredjati ih u podmazanu vatrostalnu posudu. Naliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i preko svake paprike preliti malo ulja. Staviti u zagrejanu renu i peci. Posna torta Potrebno je: - 250 g mlevenih oraha, 250 g secera - 250 ml belog vina, kasicica cimeta - kasicica sode bikarbone, 250 g brasna Pazljivo podmazati kalup bademovim uljem i posuti brasnom. Umutiti navedene sastojke i masu izruciti u kalup. Peci u rerni oko 25 minuta na 220 stepeni. Kada je gotova izvaditi i ohladiti i preliti je sa glazurom od 250 g secera u prahu i soka od jednog limuna. Na kraju tortu ukrasiti sa listicima badema i ukrasima od posnog marcipana.
< Poruku je uredio Tasha RR -- 4.3.2009 12:45:24 >
_____________________________
The price of discipline is always less than the pain of regret Robin Sharma
|