vukosava -> RE: Ultrazvuk i drugi pregledi u trudnoći (12.8.2010 6:47:06)
|
IZVORNA PORUKA: Tashke Kada sam ja bila trudna, onaj nalaz što se radi u 12oj nedelji, a zove se nešto tipa Free b HCG + PAPP + B rizik, mi je bio u redu, i ustvari ne znam šta se dešava ako on nije ok? Recimo odeš sa tim nalazom kod genetičara (jel se tamo ide?), i recimo da ti on ne kaže da ne brineš da će sve biti ok, nego te šalje na dalje analize, šta to tačno znači? Šta još sve postoji pre amniocinteze i u kojoj nedelji se radi? UNAPRED HVALA, PUNO ĆE MI ZNAČITI VAŠI ODGOVORI! To su neke prosecne vrednosti hormona koje porede sa vrednostima zena kojima su nasli da deca imaju Down-ov sindrom. Recimo u Americi ako nadju na double ili triple testu veliku verovatnocu da dete ima Down sindrom, valjda na double ispod 1:450 npr ako neko ima 35 godina (razlicite verovatnoce su za razlicite zivotne dobi). Elem, u Americi ima mnogo drzava u kojima ne postoji abortus samo u ovim slucajevima. Ako nekom nadju los rezultat na ovim testovima, tj preveliku verovatnocu da dete ima Down sindrom, i ako amnio test pokaze da stvarno postoji greska na hromozomima, onda se desava najgora varijanta - ubiju dete i izazovu privremeni porodjaj. Ovde je jako skupo imati dete sa invaliditetom tako da im ta tri testa sluze kao pokrice da se rese deteta u neku ruku. Meni su objasnili sta su ti hormoni u tim testovima, rekli su da su to bas bas nagadjanja (u drzavi sam u kojoj nije dozvoljen abortus i gde su ljudi veoma religiozni pa se i takav "abortus" kad nadju Down sindrom smatra ubistvom takodje). Meni su preporucili da ne radim te testove, ni double (dupli) ni triple (trostruki) jer kazu da nivoi hormona kod svake zene nisu konstantni iz dana u dan i da variraju i da zbog mojih godina ce biti nenormalni svakako... I da je sve to statisticko poredjenje sa ko zna kojim podacima. I ako recimo u Srbiji koriste americke GE masine, sto sam videla na jako puno mesta u tim istim masinama imaju statisticke podatke za americku populaciju u kojoj imate jako mnogo latino populacije, kineske, indijske itd i nema sanse da populacija u Srbiji moze da ima iste nivoe hormona kao zene razlicitih rasa u americi (isto vazi za UZ dimenzije koje se porede sa statistickim podacima skupljanih godinama po americi - ako su GE masine u pitanju (General Electric). Da rezimiram ovo moje pisanije: koliko smo mi sigurne da nasa populacija ima iste nivoe hormona za double i triple test ako su masine strane i te mere sa UZ sto se sa njima poredimo? Zato nije uopste toliko vazno koliko se sta slaze sa cim (merama) dok je sve na broju sto se vidi okom. Ti testovi su najcesece dobar biznis. A ta amnio je veoma rizicna procedura, nazalost kad uzmes genetski materijal i analiziras jeste da se vidi taj Down hromozom al opet bas zvuci drasticno ... Cupas deo tkiva iz stomaka ... uf Raspisah se ja, mozda nisu i neke informacije al eto nesto iz neke druge zemlje gde sam videla jako puno razlika izmedju nas i ovih ovde kako gledaju na dosta stvari vezano za trudnocu....
|
|
|
|