Contesa -> RE: markeri ovarijalne rezerve (7.7.2011 2:41:33)
|
Postovane kolegice sa Foruma, U principu ne zelim da se licno obracam ljudima, ako nisam prozvana za savjet, ali moram postirati ovo licno Gospodji Verolino i svima koji misle da visak FSH, ultra nizak AMH, Inhibin B etc, ukazuju na smanjenu ovarijalnu rezervu. Profesionalno i privatno se bavim ovim problemom i hororom, jako sam naucno postirala na AMH temu, izvolte cekirajte pa cete shvatiti o cemu se radi. Najteze je odrediti kvalitet i kvantitet ovarijalnih rezervi u reproduktivnoj medicini, realno, sa ovom temom je otvorena pandorina kutija, ko izumi jaki parametar ovarijalne rezerve danas i odmah dobit ce Nobelovu nagradu, ali eto nema ga, iako se masa naucnika svakodnevno bavi ovim problemom. Genetika vam je MUST, sve zene sa zenske linije u familiji se pitaju, kada su imali zadnju menstruaciju ikada, a najbitnija je majka kao prvo i osnovno. Ako ste dobili menzis relativno rano, to upucuje na dobru ovarijalnu rezervu i niposto ne znaci da cete ranije izgubiti menzis, ni slucajno. Bitan vam je nacin zivota, postoje stvari koji povisuju FSH konstantno, ali FSH je jaka varijabla i jako, jako varira od ciklusa do ciklusa, cak i vise negoli sto se moze i pretpostaviti. Sve sam vise ubedjena da FSH na 3d NIJE pravi reper za ovarijalnu rezervu, najbitnije po meni, su sveobuhvatni rezultati hormonskog statusa na 3d, broj folikula na 3d u oba jajnika-to vam nije broj antralnih folikula, ali je dobra pokazatelj stvari. U literaturi imate primere zene koje masivno ovuliraju, radjaju prelepe bebe u svojim 40 i kusur godinama sa FSH jako visim od 25, najsveziji primer zene koju licno znam, je bio FSH 45 i LH 25, rodila je dvoje njih-pa nikome nista. Na Pubmed imate slucaj zene, koja je rodila bez ikakvih muka bebu sa FSH 146 i nikome nista.... Pisem knjigu u vezu svemu ovome, jer sam i licno zasegnuta ovim problemom i molim vas ne gubite svoje vreme, zivaca i zdravlje i novac na ispitivanju AMH i Inhibina B-to niko ne radi u Americi, a ako cekirate FSH, onda mozete proceniti o cemu se radi-samo i samo, ako u konsekutivna 3 ciklusa na 3d imate iste vrednosti FSH, onda mozete pretpostaviti da je FSH tu negde tacan. FSH drage moje nije presudan, po meni su presudni E2-estrogen, ako je do 300-po americkim standardima onda ste OK, TSH ako je nizak, onda imate nade, ako je FSH 2.5 puta visi od LH opet ima nade, ako na 3d imate u totalu 5 malih folikula na oba jajnika zbirno i to je OK. Ako je FSH 3d do 10, to je ultra normal, ako je FSH 12 onda su meni rekli ne delije ni clomifen- Vi ste za donor. Ja sam uzela sama clomifen i potvrdila ultra jaku ovulaciju, kao i prije clomifena. Zene ovuliraju sa jako velikim FSH i LH, to su cinjenice, drage moje. Mislim da cu ponovo doktorirati na FSH, jer je to najveci problem kod reproduktivaca, jer se previse oslonjaju na njemu, a zapravo nije tako, FSH NIJE presudan. Konacno, uveli su DHEA kao preparat za smanjivanje FSH, ja sam retka osoba, ako ne i jedina na forumu, koja ga je primala tu u Canadi i mogu vam reci, da iako su mi uvek hormoni bili bombona, u zadnem ciklusu, meni je FSH bio visi nego ikada sa DHEA i ovulirala sam naturalno, znaci ne deluje kao sto se misli, a FSH ne moze da se duplira iz meseca u mesec, on raste vremenom, ali samo graduira sporo, nikako ostro.... Hvala na paznji i drzite se, da vam ne bude skocio dodatno FSH usred stresa, jer i to je dokumentirano u literaturi. Svako dobro zelim svima.
|
|
|
|