Contesa -> RE: Antimilerov hormon (23.8.2011 4:00:46)
|
Za Mrs. Grga, Oprostite sto vam sada pisem, jako sam zauzeta sa svojim zivotom i radim na osmisljavanjem knjige u vezi ove problematike, citam sta se desava, ali ne stignem da napisem sve. Vidim da vas salju na IUI, ne znam po ovome sto citam ovdje i sto non stop postirate po forumu, vi definitivno niste za IUI, ni slucajno. Uostalom, neka vam je sa srecom, ali ja profesionalno ovo moram da komentarisem i mislim da je krajno neprofesionalno poslati nekoga jako disbalansiranog na IUI i plus sa tako neadekvatnom spermom, vi niste nikada bili trudni i ne razumem zasto niste nikada uradili pretrage i zasto sada to cinite, nakon 6 godina....konacno, nigde ne pise kolko imate godina i sta se sa vama desava u vezu reproduktivnog zdravlja, vidim nemate ni dijagnoze, niti terapije i sokirana sam sto ste radili prvi put hormone sada nakon svega i to, uradili ste i HSG prvo, a hormone na kraju, pa hormoni su prvi i neprikosnoveni parametri zenskog i muskog reproduktivnog zdravlja i tu pocinje i zavrsava se svaki tretman. Za spermu, ovo je nedovoljno za normalan snosaj, a kamoli za eventualni IUI, ni slucajno, ni govora, sa vakvim spermatogramom, nijedna ozbiljna klinika u Americi vas nece pogledati, cak nece ni da vam uzmu pare za IUI, reda radi, odbit ce vas i poslat ce muza na pretrage ponovo, da radi sve hormone i on, i da radi UZ i eventualnu biopsiju, ako izvade asalne spermice, makar i jedan, odmah ako ste vi u redu, poslat ce vas na IVF ISCI ako ispunjavate uslove za isti. I samo broj spermica je mali i najbitnije sledi problem sa spermatogenezom, a to je nepokretni su isuvise, ako uradite post coitalni test, odmah ce se utvrditi da je sve ovo sto pricam tacno i da niste sa ovom spermom, ako je ovo tacno, ni za tempirane odnose, a kamoli za IUI. Dalje o vama, vi ste u kompletnom hormonalnom disbalansu, nije nista izgubljeno, ali trebat ce vam meseci sa terapijom da dodjete u normali i da budete pod stalnim nadzorom endokrinologa. Kao prvo imate PCOS, koji deluje nesto blaza forma, ali ima ga, nije lecen ikada i uzima maha svakako, licno ne verujem da imate vakav FSH, svi hormoni vam se moraju preraditi u 3 konsekutivna ciklusa, za da se zna pravo stanje stvari. TSH provizorno je u normali za neko ko je opsti lekar, ali za reproduktivca ovo je poviseni TSH koji ne upucuje na plodnost i moze se tolerisati samo TSH do 4.2, samo i samo ako je zena iznad 40 i kusur godina, inace u normali on mora biti jako nizi-sve devojke ovde su kao papagaji rekli ovo, evo i ja sad kazem, pa ako ne prihvatite sve ovo, vase je, mi smo svi rekli svoje. TSH blokira O i to je kraj price s tim. Imate jos jedan jako bitan blokator O a to vam je jako poviseni prolaktine, napisala sam cele fermane o istim, dnevni profil prolaktina pokazuje uzasno zabataljen slucaj, vi niste leceni ikada, ovo se jako fino moze regulisati terapijom, kao i TSH, oduzet ce vam jedno 6 do 10 meseci minimum, ali urodit ce plodom, samo ako je sve u redu sa ovarijalnom rezervom. Zao mi je, ali vi ne ovulirate vec duze vremena sa ovim rezultatima, ne vjerujem da vam je progesteron na 21 dan takav, O nema definitivno nemate ni blizu, jer imate 2 jaka bokatora na isti. Imate testosteron na gornju granicu, on vam je povisen u normalno stanje on ne sme biti tako, a razlog je vas PCOS koga imate, a isto potvrda za isti, su vam insulinska rezistencija i za ovo vam treba terapija, ne panicite uopste, sve je reslivo, samo se treba boriti i leciti. Endometrijum vam je fini, ne znam kakva vam je materica, to je ultra bitno, pretpostavljam da je sve u redu s tim, ali ovo sa O vam je tezi problem i ne znam razloga za isti, a sve upucuje na slabiju ovarijalnu rezervu iako vam je AMH visi kao. AMH niko nikuda ne radi, ovo je cisti promasaj i eto i u slucaju da covek nema O kao vi sada, pokazuje AMH jako dobru rezervu, a ustvari su to PCOS rezultati, a PCOS nakon endometrioze je dr. najveci razlog za zensku neplodnost u globali. Tako da zaboravite AMH. Konacno estrogen, E2, ne znam koje su referentne vrednosti, za isti, niste napisali, po americkim standardima, ovo je ultra dobar E2, ali po srpskim vrednostima, sto su devojke ovde postirali, vidim, da je ovo na gornju granicu i to upucije na slabiju ovarijalnu rezervu, koja u zajednici sa PCOS-tom, upucuje na pravo stanje stvari, da nemate previse vremena za cekanje, da nije rec o perzistentnim folikulima-kao sto ste uvek postirali- to nije tacno i ne znam ko vam je to rekao i zasto, nego vi imate ciste i usred toga i usred pokacenog E2, jako slabo cete odreagirati na terapiju eventualno. Ne znam kako biste i clomifen podneli, ludost je sto su vam davali pregnyl onda, to su jake ciste od po 3 cm, mislim da ste postirali i ne znam ko vas folira kad vam radi folikulometrijom, jer najnormalnije folikuli si rastu u normali oni ne prerastaju u ciste, a usred PCOS-ta oni uvek prerastaju, nazalost. Mislim da imate gubitak i kilaze i kose, zbog pokacenog TSH i zbog PCOS-ta, pogotovo zbog jakog testosterona i ovo nije reproduktivni problem sami, vec je metabolni poremecaj, ne brinite, i to se moze srediti, samo se treba stalozeno ici korak po korak. Za kraj potrazite savjete psihologa, jako tesko podnostite vakvu situaciju, cak i mi profesionalci koji pokusavamo za bebu, imamo podrsku psihologa i trazimo savjete, a ako treba i terapiju od drugih, zato i za to se pobrinite, jer stres i plodnost ne idu zajedno, stres ubija, tiho, neznatno i konacno smrvi coveka u globali, zato se mora reagovati i na tom podrucju. Cim se metabolno i hormonalno izbalansirate, odmah cete biti puno bolji u celosti i na ovo cete gledati iz dr. perspektive. Zelim vam svako dobro i idite odmah na repro urologa-koji ce voditi vaseg partnera-njegova sperma ne sme biti zelatina ikada i da vas srede prvo, pa onda na IUI, vako samo gubite dragoceno vreme i trosite novac, jer neizbalansirani nemate prevase sansi za uspeh i pored velike namere, ne vjerujem, u USA ne bi vam niko uradio IUI na ove hormone i spermu, ni slucajno. Hvala na paznji.
|
|
|
|