Contesa -> RE: Antimilerov hormon (23.7.2011 2:17:34)
|
Postovana Mrs. Tajnica, Prozvali ste me javno, zato cu vam odgovoriti, iako vas ne poznajem licno, niti znam vas file kao pacijent sa svojim reproduktivnim statusom, pokusat cu ovako na nevidjeno-i bez referentnih vrednosti, ponekad i za neke parametre se moze dovesti sud, koji su manje vise univerzalne prirode, ali za vecina njih ima i razlike u nijansama, zato su potpuni podatci jako bitni. Prije svega, postirali ste podatke od kraj januara i eventualno februara ove godine, a neuspelo IVF je sada, vi kolko vidim niste bili ni asalno monitorizirani prije IVF, ne znam koja je bila indikacija da idete na IVF uopste, ali status hormona se morao raditi cesce, i jednostavno morate i sada nakon svega uraditi jos jednom najmanje, a inace ja preporucijem za bolju sliku istih, da odmah uraditi full panel hormona na 3d u najmanje 3 konsekutivna ciklusa u kolima ce se nekako dobiti slika vase kvalitete ovarijalnih rezervi, jer neuspeli odgovor na Menopur-koje su to doze istog bile koristene i koji je to protokol, duzi pretpostavljam....sve ovo govori da ste imali ili promaseni protokol u IVF, i/ili je u pitanju slaba, neznatna i eventualno nekvalitetna ovarijalna rezerva. Niste uopste prestari-mada po americkim statistikama, plodnost opada od 32 godine zivota zene, i smatra se da zena sa 46 je gotovo kraj price, ali to su samo statistike, svako je individualan slucaj, tako da mislim da je vasa uzrast OK, bitna vam je genetika i nacin zivota, ne cudi me jako niska ovarijalna rezerva i u mladje osobe od vas, ako ima dr. razloga za isti. Da imate neznu ovarijalnu rezervu jos i sada, mislim prije IVF, vidi se iz estrogena E2, koji iako nije jako povisen ipak je, gornja granica je 300 po americkim standardima, ali gledam ga u odnosu na FSH i LH promer, tako da sve mi ukazuje na ne tako svezu ovarijalnu rezervu, koja nije ni tako losa-moze biti i smanjena, a moze biti i upitne kvalitete, da nakon tako velike terapije vi nakon ovog rezultata, i to nakon 6 meseci zavrsite samo sa jednom jedinom jajnom celijom, koja je bila diskutabilna, ne znam, iskreno ne znam koji ja vas reproduktivac i koji mu je to bilo klinicko razmisljenje i procenjivanje vaseg stanja, da se odluci na taj protokol uopste. Dalje prolaktin vam je povisen po americkim standardima isto, gornja granica je bila do nedavno samo 50, dok su je sada smanjili na 30 cak, jer vjeruju da mogu dobiti jaci kvalitet jajni celija i bolje ovulacije, ako uopste je prolaktin nizak, ili se kao takvim odrzava medikamentozno. Konacno, TSH vi je ozbiljno dobar nalaz, ukazuje na mogucnost eventualne plodnosti i jace ovulacije u vidu istog. O AMH napisala sam ovdje cele fermane, niko ozbiljan u nasim profesijama ga ne radi puno na Zapadu, a kolko vidim i on je bio manje-vise uvjek u tragovima, ali ako pogledam sve obuhvatno odnos E2, versus FSH:LH=2.5, dobijam prikaz uputa na manju ovarijalnu rezervu, sa smanjenim kvalitetom. Vrhunski americki reproduktivni endokrinolog, kome jako verujem, veliki je kalibar u nasem poslu, javno tvdri da usred svega ovoga, moguce je jako smanjen ili gotovo nikakav odgovor i na cak konjsku dozu FSH u vidu inekcija, pa bilo to Gonal, Menopur, Puregon etc.....Dobar reproduktivac ici ce na manje doze postupno, ili IVF u naturalnom ciklusu i/ili samo kraci protokol, upravo zbog svega ovoga. Vrhuski strucnjaci u Americi idu prvo na CTT-clomifen tolerance test, idu na cycle monitoring sa clomifenom i testiraju konstantni panel hormona od 3d pa nadalje, i vide kako organizam reaguje na ovu minimalnu stimulaciju, slede i FSH oscilaciju u toku ciklusa i na osnovu toga, presudjuju i pretpostavljaju-a svakako ne znaju sa sigurnoscu-kakav ce biti eventualni odgovor na stimulaciju. Stanite na loptu, ne panicite, strah, beznadost vas nece odvesti dalje uopste, ako nikada niste bili stimulirani, cudi me sto su vas odmah stavili na ovaj protokol sa tako-pretpostavljam visokim dozama- bez prethodan uvid u sustinu stvari. Konacno, evo vam drage moje kolegice sa foruma, jaki primer, kako AMH pa cak i FSH nije jak dokaz za kvalitet i kvantitet jajne celije, vi imate perfektan FSH, a gotovo jako nezan odgovor na poprilicnu stimulaciju, to je jaka zabuna, ako je ovaj FSH tacan- a to se moze proveriri, ako se rade hormone u 3 uzastopna ciklusa na 3d i non stop se sledi situacija, ovaj FSH ne ukazuje na sve ovo, a ipak je IVF zapravo obustavljen, znaci FSH NIJE pokazatelj ovarijalne rezerve, iako se nase kolege na Balkanu, jos uvjek krste u njemu. Da zakljucim, ponovite sve rezultate kako sto sam vam napisala, jako cuvajte svoju ovarijalnu rezervu-jer je nemate previse, iskoristite je razumno neinvazivnim metodama, ako mozete sa blagom stimulacijom uradite samo IUI ili stimulirajuci naturalni ciklus, ako su vam jajovodi i sperma super, a ako morate na IVF kao jedini opciju, idite na natural IVF i/ili jako kraci, mudri i inteligentni IVF protokol, jer za dugi protokol niste uopste, sa promenom terapije pod hitno i razlicitim pristupom stvari. Konacno, potrazite drugo i trece misljenje i promenite doktora i/ili kliniku, jer ponavljanje svega ovoga, vam nece donesti nista novo. Pretpostavljam da ako sada uradite hormone nakon IVF, vec ce se cifre promeniti i ukazivati na smanjenu ovarijalnu rezervu. Zao mi je sto moram ovo da javno postiram, ali ne postoji nikakav reper ili pokazatelj za kvalitetne jajne celije, dok se ne uradi punkcija folikula i ne vidi kondicija celije na mikroskop i gradira shodno tome, o potenciji celije govore oplodjivanje iste i dalja deoba embriona, ako nema nista od toga, to je nekvalitetna jajna celija-pod uslovom da je dobro maturirana i zrela, uz odgovarajuci protokol i stimulacije, jer nezrela jajna celija je po definiciji, nekvalitetna, u tome je i umesnost reproduktivca, da izvuce maksimum od folikula i da dobije kondiciono jacu ovarijanu celiju. Drzite se, i pametno rasudite dalje, nakon pretrage koje vas cekaju, zelim svako dobro i vama i svima na forumu i hvala sto svi vi mislite na mene.
|
|
|
|