hermiona76
|
IZVORNA PORUKA: Contesa Postovanje svima na Forumu, pogotovo devojkama koje vode bitku za lepu, kvalitetnu i zdravu ovarijalnu rezervu, a vidim ima nas puno, kao AMH club zena.... Pisala sam i ranije, da ne ponavljam sebe opet i opet, ne vredi se uopste opterecivati sa AMH, koji je bio zamisljen kao jako dobar reper za kvalitet i kvantitet ovarijalne rezerve, ali u klinickom istrazivanju i praksi, pokazao se kao jako nepouzdan parametar i napusten je, pogotovo u Americi, samo ga pojedine klinike rade, a u Canadi, kao sto rekoh, gotovo niko-samo na crno, i to za veliki cash....Bitan je FSH-mada ne i presudan, jer i on varira od ciklisa do ciklusa, bitan je odnos FSH i LH, kao i krucijalni nivo u svemu tome je E2, ne samo na 3d, nego i tokom celog ciclusa, kako i nivo TSH, koji mora biti jako nizak za da ima sanse za bilo sta u vezi plodnosti. Sira slika, svega ovoga, uz antral count ovariuma i eventualno jako dobro uradjen 3D i 4D ultrazvuk, radjen skoro svaki drugi dan tokom cilkusa-a u vreme ovulacije i svakodnevno-uz total panel hormona na svaki ultrazvuk, e onda imate celi cycle monitoring i onda moze se diskutovati o kvaliteti i kvantumu ovarijalnih rezervi. Ako imate najmanje 3 konsekutivna monitoringovana ciklusa sa vako jakim klinickim podatcima, dobar repro gynecolog, moze da vam kaze, koje su vam opcije i koje su prognoze u postupcima, sve je dr. pausalna procena stvari. Za Mrs.Hermiona 76, cudi me sto u americkoj klinici, vam je dan uopste clomifen sa FSH visi od 12, oni to ne daju, upravo zbog onoga sto vam se desilo, odnosno zbog pretvaranja folikula u ciste, a cim oni ne puknu na vreme-znaci propust je uradjen sto vam nije dan pregnyl najmanje 36 sata prije pojavu ovulacije- a ako ste primili pregnyl, ovo vam se ne bi desilo nikako. Inace, imate povisen FSH kao, ali nemora da znaci nista, ako u sl. dva cilkusa on vam je normalan, a normalan je-bez obzira na godine starosti zene- do 10, onda vidim da je i LH povisen koji ide sa FSH u tandemu i to sve upucuje na smanjenu ovarijalnu rezervu, ali nikako ne upucuje na to, da je nema, ni slucajno. Vama je TSH jako nizak, sto je jako, jako pozitivno po americkom standardu, a za vrednost E2 koji je ultra bitan ne mogu komentirati-napisite mi referentne vrednosti, onda cu vam reci.....Ne cudi me sto vas upuciju na IUI, jer u Americi se radi sve step by step, mada sa vakvim hyper reakcijama na tako mlaki stimulans kao clomifen, vi ste vec zavrsili na hitnoj, ne verujem da ce neko tek tako da se upusti u avanturu IVF sa jakim stimulansima, jer ciste bi mogle da buknu odmah. Da pojasnim ako su to ciste, a ne persistentni folikuli, onda se mora ispitivati E2 jer on mora biti povisen u tom slucaju. Za kraj, clomifen deluje jako retko kod zena sa vecim FSH i od 12, samo i samo ako zena i bez nikakve stimulacije sama ovulira, ako to nije slucaj, clomifen ne deluje nikako. Nekvalitetna ovarijalna rezerva, cak i da je ima previse, moze da producira cicte u konstanti, a da se koregira to, moraju se balansirati hormoni, cim se dovede balans u organizam, telo zene se samo dobalansira i ovulacije je tu, onda bilo koja stimulacija vise pomaze i biva od koristi. Hrabro napred, ne opterecujte se sa AMH, nije vredan paznje i da zakljucim, nije tacno da on radikalno u 2 meseca jako pada, to je bila greska u laboratoriji, jer AMH, jako cesto daje niske rezultate, cak se preradi kad daje dobre i vise rezultate, zato je i napusten kao parametar, iako je namera bira odlicna, on se nije pokazao kao validan reper i nazalost u out-u je suma vreme. Hvala na paznji. Contesa hvala na informacijama Mogu ti reci da ti mene bas fino isprepada, ispade da ovi moji doktori pojma nemaju i da sve rade pogresno Ja ovuliram svaki mjesec, pratim se vec duze vreme i iskreno receno i mene je iznenadilo sto su mi dali clomifen i to 100mg ali znate vec kako je, cutimo i mislimo - doktori su, valjda znaju sta rade. Posle clomifena nisam nista dobila, cak sta vise propustili su ovulaciju. Clomifen sam pila od 5-9 DC a na prvi ultrazvuk sam bila zakazana 13ti DC. Sto se pokazalo prekasnim. Estrogen mi je na drugi dan ciklusa bio 16.8, referentne vrednosti ne znam jer ovde nalaze i rezultate mogu videti samo ako zatrazim svoj medicinski karton. Bas si me zabrinula, sad kontam da gubimo dzaba i vreme i novac. Inace smo sve ovo radili na ACRM-u u Atlanti.
|