Anoniman
|
Resih i ja da se ukljucim u ovu uzbudljivu debatu Moja prica krece ovako, bilo je to 2007 u januaru ... ne ne necu nasiroko, moje prvence smo sa dva i po meseca krenuli da vodimo na vezbe kod fizioterapeuta i ujedno da je vezbamo kod kuce svaki dan, maltene non stop( slab tonus misica i svasta nesto, ne dize glavu itd.) i tako je to trajalo devet meseci, vazda je nesto bilo za ispraviti, popraviti, a verujem da bi mi i ovj bebi fizijatri nesto iznasli. Od deteta je ocekivano da prodje sve faze razvojne do hodanja samostalnog, dakle od prevrtanja na stomak, pridizanja, sedenja, kasnije puzanja, stajanja i prohodavanja dubak je bio ZABRANJEN jer fizijatri ne podrzavaj koriscenje istog, a na moje pitanje zasto ga prozivode onda, da bi uzeli lovu Sto se prohodavanja tice, imali smo po kuci patofne, a napolju cipelice, jer dete boso treba da ide iskljucivo po neravnoj podlozi dakle leti po zemlji, sljunku travi, a po totalno ravnom, betonu, parketu u adekvatnoj obuci. Na zadnjoj kontroli sa godinu i nesto dana, rekose da jos samo ravne tabane da sredimo, ali jednostavno nismo mogli vise da je vodimo na vezbe u Sokobanjsku. Mi smo od pocetka kupovali sa uloskom anatomskim, jer je dete imalo vidno ravne tabane, krenusmo sa ciciban, kad je pocela da stoji, po savetu fizijatra, ali posto to budzet nije jednostavno mogao da izdrzi, predjosmo na pavle do trece godine, a posle i na druge proizvodjace ali sa iskljucivo anatomskim koznim uloskom i verujte mi ima jako, jako kvalitetnih domacih proizvodjaca, potpisujem, sa obucom koja se ne deformise, dobrih lubova i sa koznim uloskom. Ali dobro varijanta je kupiti i nesto jeftiniju koznu obucu ali bez anatomskog, a kupiti ulozak odvojeno, moj predlog je Rudo ulosci super su. Cak smo jednom kupili obucu za vrtic u Rudu, nosila je godinu dana, sandal cipele, ne moraju da budu patofne i stvarno su bre dobre. Sto se tice tih famoznih ravnih tabana, najbolji rezultati se postizu vezbanjem ali posle 4 godine, kad dete hoce da "saradjuje" to je misljenje fizijatra na kraju. Mada ako genetika tu igra ulogu, a u nasem slucaju igra ... hm. Uzeli smo joj jednom po savetu fizijatra kad je imala nesto vise od tri godine, ortopedske pravljene specijalno po njenom stopalu, ona je u tome jedva hodala u vrticu, posto dete realno tamo provodi najveci deo vremena, te bi tako osigurali bar osam sati aktivnog nosenja. Ali ih je tako brzo prerasla da to nije bilo normalno, a kostale su preko 50eura, mislim j...s pare, ali dete mi je delovalo kao da se zlopati, jer je vidno hramalo. Sada to dete ima 5 godina, bavi se plesom, veoma uspesno za svoje godine, i da ima ravne tabane, jos uvek, kao i mama joj ;) Patofne anatomke nosi u vrticu a kod kuce jedva obuje papuchice, non stop boso, i zimi i leti, samo se cuje "obuuj se" ori se kuca od mene, ali njoj tako najvise odgovara, tako naucilo, ali mislim da joj nije mnogo uticalo na taban.A da, i ne savetuje se nosenje patika do odredjenog uzrasta, doduse moje nije ni nosilo, ali eto ... Poenta je da svako prica svoju pricu, fizijatri, pedijatri, jedni ce ovo reci, jedni ono ... mi cemo joj uzeti ulozak za cipele koje ga nemaju, malo cemo da se aktiviramo sa vezbanjem i valjda ce se to makara malo korigovati, mada i ovako nije toliko, taman toliko da lici na mene ;) Ali salu na stranu, onda pre 5 godina skoro bilo mi je nezamislivo da beba tako mala vezba,i uopste kakvo vezbanje za bebe, ali sada kad vidim kako pravi spagu, zvezdu, dubi na glavi, vozi biciklu na dva tocka, uci da vozi rolere, ide na taj ples, mogu samo da budem zahvalna pedijatru koja ju je poslala i fizioterapeutima, ko zna sta bi bilo ... Izvinite odoh malo sa teme, iako sam o ovome cini mi se pisala i na drugoj adektvatnijoj temi I dalje mis ecini da nesto zaboravih ako se sjetim, eto mene opet
|