Anitaaa -> Neprijatni mirisi i još po nešto (26.1.2010 17:40:20)
|
Mesto koje ste odredili za obuću (ormarić, ćošak, šta god) često nema baš najprijatniji miris, zbog znoja i bakterija koje se u obući skupljaju. Da do toga ne bi došlo, dobra je ideja da ne nosite iste cipele svaki dan (za to vam ne treba kolekcija cipela, dva para koje ćete nositi naizmenično sasvim su dovoljna) nego ih menjajte, a cipele koje tog dana ne nosite napunite zgužvanim novinama kako bi upile znoj i "mirise". Sličan problem i sa sličnim uzrokom (znoj i bakterije) može da se pojavi i u garderobnom ormanu, zato je dobro da u njega ne odlažete tek skinutu odeću, nego da je ostavite da prenoći na dobro provetrenom mestu. Ukoliko u vašem stanu ima pušača, bez obzira na to da li ste to vi ili neko drugi, ili vam često dolaze gosti koji ne mogu a da ne zapale, onda vam je poznato koliko dugo i koliko uporno se duvanski dim zadržava u prostorijama. Prilično pomaže ako pepeljare napunite mirišljavim granulama (onim koje se koriste za automobile), a prostorije provetrite tako što otvorite prozor i stavite na donji deo rama ventilator okrenut krilcima prema spolja(TO je izvodljivo samo kad je toplo) KUHINJA: večita muka s mirisima koji ostanu nakon spremanja različitih jela, a čak ni otvaranje prozora i redovno provetravanje ne pomaže uvek. Ono što pomaže jeste da kad nešto pržite u dubokom ulju, u to ulje ubacite i nekoliko kriški jabuka ili celera. Dok kuvate kupus, u šerpu nacedite i malo soka od limuna, to će miris učiniti prijatnijim. - Oljuštite pomorandžu, koru isecite na nekoliko delova i stavite je u rernu zagrejanu na 170 stepeni. Otvorite rernu i pustite da se aromatični miris narandžine kore proširi po kuhinji. Sličan učinak možete postići i ako zagrejete manju količinu vode i sirćeta i ostavite je neko vreme u kuhinji. Frižider: komadić vate natopljen ekstraktom vanile za tren će ukloniti neprijatne mirise iz frižidera, ali za razliku od "težih" mirisa, poput onog nane i lavande, neće preći na hranu. Isto ćete postići i limunovim sokom, koji, osim što prijatno miriše, deluje i antibakterijski. Zato se može koristiti i za prirodnu dezinfekciju radnih površina, zamrzivača i posuđa, osim ako je reč o srebru. Srebro u dodiru s limunskom kiselinom oksidira i gubi sjaj, pa ona nije pogodna za čišćenje nakita.. Mogu da posluže i činija s malo mleka ili rastvorom sode bikarbone - i to će upiti neprijatne mirise.Ili: Skuvajte običnu crnu kafu, prohladite je i sipajte u šolju, pa je stavite u centralni deo frižidera. Kafa će „pokupiti“ mirise namirnica i odstraniti sve neprijatne arome. Ipak, imajte u vidu da je rok trajanja čistog vazduha u frižideru, obezbeđen na ovakav način svega pet dana. Miris luka Da bi vam izčeznuo neprijatni miris crnog ili belog luka sa ruku, istrljajte ih talogom od crne kafe. Nož kojim se seče luk izgubiće neprijatni miris ako se odmah nakon upotrebe zagreje iznad plamena. Miris kupusa Da biste iz kuhinje odstranili ovaj neprijatni miris (kupus, kelj, karfiol) obavezno pri kuvanju ovog povrća stavite u platnenu kesicu tvrd komad hleba da se kuva zajedno sa povrćem. Miris ribe Uklonićete ga ako ruke dobro istrljate solju, pa potom operete u hladnoj vodi. Da bi se uklonio miris morske ribe sa posuđa, treba sudove dobro izbrisati talogom od crne kafe, pa ih zatim oprati u hladnoj vodi. Miris duvana Soba će dugo mirisati na duvan ukoliko je u njoj sedelo veliko društvo u kome se mnogo pušilo. Da bi se ovaj miris odstranio treba preko noći ostaviti u sobi dva do tri vlažna peškira. Ujutru se neće osećati nikakav miris. Takođe, efikasno je u prostorijama gde se nalazi više pušača, upaliti sveću i ostaviti je da gori. Jednako je delotvorno i ako u nekoliko plitkih posuda sipate rastvor sirćeta i vode. On će odlično upiti duvanski dim. Kupatilo PROBLEM: Ukoliko niste redovno dezinfikovali sanitarije, rizikujete da vašim kupatilom zavlada neprijatan, ustajao miris. REŠENJE: Za brzo rešenje, upalite nekoliko štapića šibica i pustite ih da izgore do kraja. Njihov miris će zakamuflirati miris u kupatilu. Jednako je delotvorno i da na sijalicu u kupatilu nanesete nekoliko kapi vašeg omiljenog parfema ili aromatičnog ulja. Svaki put kada uključite svetlo, kupatilom će se proširiti miris koji ste naneli na sijalicu. -Aluminijumskom folijom u trenutku ćete naoštriti tupe makaze. Presavijte je i sjajnim delom nekoliko puta priđite preko makaza. Obložite li dno pećnice alu-foilijom, sprečićete mrlje koje nastaju prskanjem prilikom pečenja i izbeći njihovo mučno i dugotrajno čišćenje. -Blaga kiselost soka paradajza ukloniće miris pokvarene hrane. Nakon što se rešite uzročnika smrada, frižider prebrišite krpom natopljenom u sok paradajza, a onda prebrišite čistom vlažnom krpom i pokupite sok. -Manja oštećenja na porculanskom i staklenom posuđu, poput napuknuća i ogrebotina, "zacelićete" natopite li ga u mleku. Oštećenu posudu prelijte mlekom i "kuvajte" na niskoj temperaturi oko sat vremena. Sud isperite i obrišite mekom krpom. Mlečni proteini popuniće i "zalepiti" sitne pukotine i vratiti sjaj posuđu, ali i ukloniti žute mrlje uzrokovane starošću i čišćenjem. -Da biste sprečili nastanak i razvoj plesni u kutijama za povrće i voće u frižideru, očistite ih rastvorom jabukovog ili vinskog sirćeta i vode. Mrlje nastale truljenjem voća i povrća ukloniće soda bikarbona, a ako je plastika kutije osetljiva, sodu bikarbonu razblažite vodom. -Želite li da osigurate zimnicu od kvarenja, uz temeljnu dezinfekciju tegli poklopac dodatno učvrstite voštanim papirom. Položite ga preko otvora tegle i čvrsto zavrnite navoj. -Ulijete li ulje u flašu s raspršivačem, ravnomernije ćete začiniti salatu, ali i bez kapanja obložiti tiganj uljem. -Uz poznate prirodne "borce" protiv neprijatnih mirisa i prljavština, kao što su soda bikarbona i limun, so se takođe uspešno suprotstavlja kuhinjskim nezgodama. S obzirom na to da ima abrazivna svojstva, u kombinaciji s vodom idealna je za čišćenje kućnih aparata, ali i tvrdokorne masnoće s posuđa i radnih površina. -Žvakaću gumu, kao i nalepnice s drveta, ukloniće jestivo ulje. Njime premažite površinu i ostavite da odstoji najmanje pola sata. Zatim nežno ostružite lopaticom.
|
|
|
|