Jeca* -> RE: trazim recept (22.1.2010 8:08:43)
|
Ako ste ljubitelj hrskave i tanke pizze, tijesto možete da podijelite na dva dijela i pečete u dva okrugla pleha prečnika 30 cm. Da napomenem da voda treba da bude hladna. Sastojci 420 g brašna 350 ml hladne vode 1 1/12 kašičica soli 1/2 kašičice šećera 1 kašičica suvog kvasca 3 manja krompira 1/2 glavice sitno isjeckanog crnog luka 4 kašike maslinovog ulja + za podmazivanje pleha i činije Priprema U veću činiju pomiješati brašno, 1/2 kašičice soli, šećer i kvasac. Polako sipati hladnu vodu i zamijesiti tijesto. Tijesto dobro izmesiti da bude glatko i elastično i premjestiti u uljem podmazanu činiju. Prekriti celofanom i ostaviti na sobnoj temperaturi da nadolazi najmanje 3 sata. U međuvremenu krompir oguliti, dobro oprati i sjeći na tanke kriške. Staviti u manju činiju, dodati 1/2 kašičice soli i ostaviti tako 10 min. Zatim krompir dobro osušiti, dodati sjeckani luk i 1 kašiku maslinovog ulja, dobro promiješati i ostaviti na stranu. Nadošlo tijesto staviti na pleh podmazan uljem i dobro rastanjiti dlanovima. Preko tijesta poređati krompir zajedno sa isjeckanim lukom, posoliti sa preostalom 1/2 kašičicom soli i 3 kašike maslinovog ulja. Tako spremljenu pizzu staviti da se peče u zagrijanu rernu (450°F) oko 30 minuta ili dok blago ne porumeni. Ostaviti da se prohladi i sjeći po želji. izvor: serbiancaffe
|
|
|
|