ognjena28
|
Evo i mog iskustva sa Instituta za majku i dete, sa amniocenteze rađene prošlog meseca. Tamo se detaljno upustvo o samom postupku dobija pismeno,pri zakazivanju koje se ,mora obaviti bar do 6. nedelje trudnoće jer nakon toga nema mesta,i to najpre odlaskom u njihovo Genetičko savetovalište gde se i dobija preporuka za amnio. Na samu interevenciju se dolazi dan ranije,tada sledi pregled dežurnog lekara i hospitalizacija.Sutradan, nakon kontrolnog ultrazvuka sledi amniocenteza.Ultrazvuk je detaljan kao na dabl testu,bar je u mom slučaju lekarka detaljno pogledala stanje bebe i okolnih organa.Prijatno sam bila iznenađena koliko su i lekari, i sestre i svo osoblje na IMD profesionalni, temeljni, detaljni i savesni.Nakon ultrazvuka sledi amniocenteza i nije preporučljivo gledanje,tako da sam žmurela.Lekarka je svo vreme govorila šta radi,tj.da igla prvo prolazi kroz stomak, a nakon toga je rekla da će sada malo boleti i da budem mirna dok igla prolazi kroz matericu.Za moje neke pojmove, možda je bolelo malo više od uboda injekcije, ali u mom slučaju je beba bila u nezgodnom položaju,a i pupčana vrpca nezgodno postavljena, pa verujem da je to razlog, jer retko koju ženu je bolelo.Intervencija traje jako kratko,ne boli vađenje vode špricem, igla se brzo izvlači,i ostaje samo tačkica na stomaku. Tada je bitno da pacijentkinja pogleda špric i potvrdi svoje ime na njemu. Ono što je dobro je što na IMD posle amniocenteze sledi ležanje tog dana i još jedan dan posle toga, dobija se antibiotik preventivno, zatim utrogestan, a lekari su sve nas svakodnevno obilazili. Rezultati su obično gotovi za tri nedelje. Amniocenteza je jedna ozbiljna intervencija u trudnoći,nije prijatna,i poprilično je stresna,ali spada u obavezne preglede posle 35.godine,što je bila i moja indikacija za istu.
|