Ipek -> RE: Amniocenteza? (18.11.2009 18:07:04)
|
OK, hvala vam! Danas sam se bas nasekirala. Procitala sam da poslije AC treba da primim Rhogam, jer sam Rh negativna. Prosle nedelje sam zato nazvala ordinaciju u kojoj ce mi raditi AC, da provjerim da li oni znaju da sam Rh-. Nisu znali, i rekli su mi ono o cemu sam pisala - da donesem Rhogam ili zamjenu, ili da dobijem Rhogam kod njih za 5.000 dinara. Onda smo poceli da trazimo Rhogam, i kod nas u gradu nicega od toga nema, treba da se naruci, pa se ceka, itd. Tako ja danas nazovem opet ordinaciju da najavim da necu donositi Rhogam (i jos se pitam da li da ih zovem ili ne, nisu mi rekli da to treba da javim, da ne misle ljudi da sam luda sto zovem svaki cas), a onda mi iz ordinacije kazu da u stvari ni oni nemaju Rhogam, da ga nema u Novom Sadu, i da moram da se snadjem i da ga nekako nabavim?! Mi u totalnoj frci. Kasno je da bilo sta narucujemo, AC je sutra. Zvali smo apoteke u Segedinu, kod njih toga uopste nema da se kupi u apotekama, iskljucivo se isporucuje bolnicama. Na kraju mi je pomogla poznanica koja je farmaceut, pa je ona preko svojih veza pronasla jedan jedini Rhesonactiv u gradu, i to nije bio u prodaji nego ostavljen nekome... i hvala joj puno. Sad, mozda ce neko da kaze da sam se trebala za sve sama raspitati dobro unaprijed, ali nisam ja doktor, i ne moram ja sve to da znam - ima ciji je to posao! Pa nije to neka sitnica. Meni su znaci iz drzavne bolnice zakazali AC u Novom Sadu a da me nisu pitali nista u vezi toga (samo da li cu privatno ili u drzavnoj bolnici). Nisu mi nista rekli za bitnost Rh faktora u amniocentezi (iako je "RH neg" ogromnim slovima napisano na pecatu kartoncica koji drzim u trudnickoj knjizici). Ovima u ordinaciji za AC iz bolnice nisu javili ni u kojoj sam nedelji trudnoce, a kamoli za RH faktor. Kada su me zvali iz AC ordinacije nisu me pitali nista u vezi toga. Kada sam im sama javila, nisu mi odmah rekli da je deficitaran i da ga nema svuda (pa ni kod njih u ordinaciji). Po meni to ispada kao da za sve treba same da se raspitamo, i sve da znamo! Naravoucenije: ako ste Rh neg, treba da to kao papagaj ponavljate svakome u svakoj ordinaciji... jer se oni sami mozda nece sjetiti da vas pitaju u vezi toga.
|
|
|
|