*Alexx* -> PUPPP - Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy (svrab) (8.1.2010 9:58:07)
|
PUPPP je osip koji se najčešće javlja u trudnoći. Obično se javlja kod prvorotki u trećem semestru, u 35-oj nedelji. Srećom, te se PUPPP obično ne javlja u sledećim trudnoćama. Izgled PUPPP Osip skoro uvek počinje od strija na stomaku. Ne uključuje pupak, i time se izdvaja od ostalih čestih osipa u trudnoći. Osip se sastoji od malih crvenih bubuljica koje se spajaju i formiraju veće površine na stomaku (podseća na koprivnjaču). Tokom nekoliko sledećih dana, osip se može proširiti na butine, grudi i ruke. Osip jako svrbi. Ovo stanje je bezopasno po majku i dete, ali je veoma neprijatno. Traje oko šest nedelja i nestaje sam od sebe nedelju-dve posle porođaja. Najveći svrab traje ne više od jedne nedelje. Uzrok PUPPP Uzrok je nepoznat. Nije povezan sa preeklampsijom, autoimunim bolestima, hormonskim poremećajima, ili nepravilnostima u razvoju fetusa. Neki istraživači pretpostavljaju da brzo rstezanje stomačnog zida oštećuje vezivno tkivo i izaziva upalu. Jedna studija je pokazala da se muška DNK može pronaći u biopsijama kože gde se nalazi osip. Pošto 70% žena, koje imaju PUPPP, ražaju dečake, nova hipoteza je da se muška DNK iritira kožu. Dijagnoza PUPPP Dijagnoza je klinička, što znači da je bazirana isključivo na izgledu osipa. Ne postoje laboratorijski testovi koji dokazuju postojanje PUPPP. Biopsije kože se ne rade osim ako se ne postavlja pitanje dijagnoze. Tretiranje PUPPP Tretiranje je simptomatično. Jake steroidne kreme ili masti, kao što su clobetasol (Temovate) ili betamethasone (Diplrolene), koje se koriste 5 do 6 puta dnevno obično ublažuju svrab i sprečavaju širenje osipa. Kada je osip pod kontrolom, prebacuje se na steroide manje jačine, koji se koriste manje puta dnevno. U ozbiljnim slučajevima, mogu biti neophodni dnevni steroidi koji se uzimaju oralno. Oralni antihistaminici, kao što su atarax, benadryl, i zyrtec, su uglavnom manje efektivni za svrab od steroida, ali se mogu koristiti noću da bi se pomoglo pri spavanju. Izvor: http://dermatology.about.com/cs/pregnancy/a/puppp.htm Prevod je relativno slobodan, ako neko primeti nešto što nije ispravno prevedeno, ispravite [sm=smiley1.gif] ---------------------------------------------- A sad moj slučaj [sm=smiley1.gif] Ja sam dobila PUPPP u 38-oj nedelji. Sve je počelo kao što kažu - od strija na stomaku, proširilo se na kukove, butine, zadnju ložu i nadlaktice. Svrbi katastrofa. Davali su mi razne kreme, više se i ne sećam (jedna je bila Sinoderm). Uglavnom, kako sam se porodila, tako je osip nestao, kao magijom odnešen. Najgore je bilo dva dana pred porođaj, tada su mi dali i neke injekcije, ali ništa nije pomoglo. Onda sam dobila mastitis, i primala konjske doze penicilina. Od penicilina mi se osip vratio u tri puta jačoj meri (pri tom, nikad nisam bila alergična na penicilin), celo telo je bilo prekriveno koprivnjačom. Dermatolog, kod koga sam na kraju bila, se iznenadio zašto su mi davali Sinoderm, kad on povećava strije, pa mi je dala Elocom. Od svih krema, najviše mi je ta pomogla (pomogla kod svraba), ali se ona koristi 10 dana (čini mi se), pa se onda pauzira. Nestalo je potpuno nakon dva meseca, još uvek imam fleke od češanja. Znam, ne treba češati, ali ja sam se u snu češala, nisam ni bila svesna. Trudnice, nemojte se plašiti i misliti da imate PUPPP ako dobijete strije, to nije tako [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|