Anoniman -> RE: Puslica torta (27.3.2010 15:41:19)
|
Juce sam pravila svoju prvu tortu u zivotu. Tati je danas rodjendan, a ovo mu je omiljena torta. Najveci problem, tj najvise sam se plasila da li cu napraviti dobru koru, posto ne jedem torte, i nemam nikakvu predstavu kako ova torta i kora treba da izgledaju. Medjutim, napravila sam je nekako, uz puno muke, i mislila da cu je baciti u smece, posto mi je jako ruzno izgledala. Danas sam je donela, i moji su rekli da lepsu puslicu u zivotu nisu jeli, a imam strinu koja profi pravi kolace i torte, i njena puslica je do sad bila no1. Evo kako sam pravila (pravila saM pola mere, pa cu tako i pisati) Kora: 5 belanaca dobro umutiti, pa dodati 350g secera u prahu, mutiti dok se secer ne rastopi (meni je trebalo manje od 10 minuta) i dodati sok od pola limuna. Rernu ugrejati na 170 stepeni, staviti koru i odmah smanjiti na 150. Posle 20 minuta smanjiti na 100 stepeni i peci tako, tj susiti, jos sat ipo vremena. Kada je gotova kora, preseci je na pola. Ako se pravi puna mera, peku se dve kore. Fil: na pari razmutiti 5 zumanaca sa 125 grama secera, pustiti da se secer otopi. Ohladiti fil, pa dodati u njega 125g putera, i umutiti mikserom. Dodati 150g mlevenih lesnika. Posebno umutiti 1-2 slaga, po ukusu. Slagati kora-fil-slag-kora-fil-slag, pa pustiti da se stegne u frizideru. Bitno je da su i kora i fil hladni, da nista ne curi okolo, i da se rerna ne otvara tokom pecenja. Kora je savrseno hrskava a fil...mmmmmmm....
|
|
|
|