Dora
|
Ja sam protivnik pušenja i inače, a kamoli u trudnoći i dojenju! Ne želim da kritikujem druge jer se o štetnosti pušenja sve zna, ali moram sa vama da podelim stvar sa svojom dobrom drugaricom (užasna sam ali ne mogu da odolim jer sam još pod jakim utiskom i razočarana, a prošlo je skoro godinu dana od tad). Ona je medicinski radnik. Pušač. Kad je zatrudnela, nije prestala da puši. Razgovarale smo i ja sam joj rekla svoje mišljenje. OK. Kad je bila 6. mesec, otkrili su da beba ima tešku srčanu manu. Nadali su se da će se to popraviti do bebinog rođenja, ona je i dalje pušila. Bilo mi je jako krivo. Opet sam joj rekla svoje mišljenje. Kada se porodila beba je bila loše. Bila je sedam dana stara kada su joj operisali srce. Ona je nije dojila. Beba je imala 5 meseci kada su joj radili još jedan hirurški zahvat. Dugo je pila lekove. Ona i muž su i dalje pušili. Doduše, ne baš pred bebom, ali kao da jesu jer im je stan mali. Nisam joj više ništa govorila. Nisam više imala šta da joj kažem. Samo sam se pitala kako se nikad nije zapitala da je možda mogla da učini nešto konkretno za bebu, onog dana kada su joj u 6. mesecu rekli za srčanu manu? Možda sam je od tada počela gledati drugim očima, možda sam gruba ili ne znam kakva. Nikad nisam ni sa kom pričala o tome, ali vama pričam jer me to muči, ja to dete volim, nju volim... Eto. A rat sam vodila sa svima da se u blizini moje dece ne puši. Ni mm ni ja ne pušimo. Čuvam ih od duvanskog dima. Ali, od rođenja su obojica imala bronhitis. Ovaj mlađi i asmu, koristio je pumpicu godinu dana. Ipak, ja sam znala da sam za njihovo zdravlje učinila sve, bila sam mirna.(epilog priče o mojoj deci: Prošle godine u martu otišli smo u Soko Banju. Od tada su asma i bronhitis misteriozno nestali!) Nemam nameru nikoga da kritikujem. Lu, vidiš da ne vredi. Nisu one neobaveštene. Prema tome, nema svrhe ubeđivati...
|