Leki 77 -> RE: Kako grejete svoje mleko? (5.2.2010 15:13:02)
|
IZVORNA PORUKA: Smeshkica Gde i koliko dugo se mleko može čuvati Majčino mleko može da se čuva u sterilnoj, zatvorenoj posudi na temperaturi od 18 do 20 stepeni, i to 24 sata. Ako se stavi u frižider, može da stoji na temperaturi oko četiri-pet stepeni do 72 sata. Ukoliko se zamrzne, i to na minus 18 do minus 20 stepeni, može da se čuva i do četiri meseca. Hm....meni su rekli da majcino mleko ne sme da stoji duze od 2h na sobnoj temperaturi, u frizideru moze da stoji max 48h, a u zamrzivacu (ja mislim, ali nisam za to sigurna vise) 6 meseci (a moguce i da je 4, toga se ne secam jer nam nije duze od mesec-dva stajalo). Cuvala sam ga u onim plasticnim, sterilnim casicama za urin. To sam videla u porodilistu, jer su mi to donosili da bi mojemleko davali bebi nocu, kada ih ne donose na podoj. E sad...ajde jos nekako, 48h ili 72h u frizideru, ali 24h na sobnoj temperaturi nema sanse. Mislim da je mleko lako kvarljivo. Kada smo isli napolje ponekad sam ga nosila u flasici, ali u onoj termos torbici ISKLjUCIVO. Grejala sam ga u grejacu za flasice. Nikada ga nisam ostavljala da se odmrzne na sobnoj temp, vec bih ga grejala u posudi sa toplom vodom dok se skoro ne odledi, a onda zagrejala u grejacu za flasice. Meni je patronazna sestra rekla da NE SME da se odledjuje na sobnoj temperaturi jer to postepeno grejanje dozvoljava bakterijama da se razvijaju. I ko ce ga sada znati. Ja se nisam nesto dodatno raspitivala, jer mi je sve to tako delovalo logicno.
|
|
|
|