Anoniman -> RE: Folikuli (19.4.2010 15:08:20)
|
Drage sapatnice, prijavila sam se evo danas, očajna jer nigdje ne mogu dobiti pravi odgovor, a čini mi se da vi dosta toga znate. Dakle, pomagajte! Malo ću vas utušiti, al' moram biti detaljna, da bih dobila bolji odgovor. Unaprijed se izvinjavam na opširnosti. Ovako, već godinu i po bezuspješno pokušavam ostati trudna. Imam 29 godina, muž 31 god. Nisam nikako do sada ostajala trudna, znači bez pobačaja, ikakvih zahvata operacija. Uredne menstruacije, svaki 26, 27. dan, uredne i ovulacije, uvijek ih osjetim, mjerim temperaturu itd..... Poslije godinu dana bezuspješnih pojušaja odlučila sam da uradim sve nalaze-nalaze hormona, briseve, HSG, muž-spermiogram, spermokulturu, svi nalazi su apsolutno uredni. I opet ništa. Od prošlog mjeseca mi dali, uprkos urednim ovulacijama, da "za svaki slučaj" pijem klomifen i dođem na folikulometriju da pratimo ovulaciju i ciljano imamo odnos. Pila sam klomifen od 2. do 6. dana ciklusa (što mi je pomalo i čudno, svuda sam pročitala da se pije od 3. ili kasnije). Prvi put na folikulometriji bila 8 dan ciklusa i tu mi vidjela 6 folikula: na desnom jajniku 5 fol, sljedećih dimenzija: dva od po 16 mm, i još tri 10, 11 i 13 mm. na lijevom jajniku 1 fol, dimenzija cca 16 mm. Endometrij 6 mm. Kaže dr sve super, kako rastu oko 2 mm po danu, trebali bi pući, sutra prekosutra, imajte odnose i dođite za tri dana da vidimo šta je bilo. I bila ja danas, dakle 11. dan ciklusa. I sad mi više ništa nije jasno. Opet 6 folikula, samo su svi duplo manji nego prošli put. Ona mi za ovaj što je bio sam, na lijevom jajniku tvrdi da je pukao, a za ovih 5 na desnom da su se vjerovatno samo "smanjili". Kad je pitam kako zna razlikovati puknute i smanjene, kad isto izgledaju, ona veze nema, ne zna mi objasniti, samo kaže ovaj je pukao, ostali su stali?! Da su samo stali, ostali bi iste veličine, ne bi se smanjili? ili? Kako god i dalje su tu, svi. Pa mi nije jasno ni za taj jedan za koji kaže da je pukao, kako je i dalje tu ako je pukao, valjda je trebao nestati? I da, imam onu neku slobodnu tekućinu u onom nekom cavum Douglas-u, pa to ukazuje na puknuće, jer se tu valjda izlije ta tečnost iz folikula kad on pukne. E da, endometrij mi je danas 9,4 mm. Dakle, moje pitanje se generalno svodi na to, koja je razlika između puknutog i smanjenog? Meni su na ultrazvuku svi izgledali isti. I dr mi je još rekla, kad jedan, vodeći fol pukne, to stopira sve ostale. Jel' iko od vas čuo za to?
|
|
|
|