*jana* -> RE: Pretrage i hormonska terapija (17.6.2011 0:11:36)
|
IZVORNA PORUKA: Angie1977 i meni je 12.93, mada mi kaze da se ne nerviram i da je to sve normalno, a citala sam ovde da nije bas u redu ako je lh visi od fsh, tako da sam potpuno zbunjena[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Upravo sam nasla odnos fsh i lh treba da je ispod 3,a normalno je da je fsh od 6 do 9 Nivo Hormona Hormone za testiranjeVrijeme za TestNormalne vrijednostiŠto vrijednosti značeFolikulopoticajni hormon (FSH) Dan 33-20 mIU/mlFSH se često koristi kao mjera jajnih rezervi. Oćenito, ispod 6 je odlično, 6-9 je dobro, 9-10 osrednje, 10-13 rezerve koje se smanjuju, 13+ veoma teško poticajne. U testiranju PCOS LH:FSH omjer može se koristiti za postavljanje dijagnoze. Omjer je obično blizu 1:1, ali ako je LH viši, to jedan od mogućih znakova PCOS.Estradiol (E2)Dan 325-75 pg/mlRazina na donjoj granici bolja je za stimulaciju. Abnormalno visoka razina 3. dan upućuje na postojanje funkcionalne ciste ili smanjivanje jajnih rezervi.Estradiol (E2)hCG dan 200 + pg/ml Razina treba biti između 200-600 po zrelom (18 mm) folikulu. Ova razina je katkada niža u pretilih žena.Lutenizirajući hormon (LH)Dan 3< 7 mIU/mlNormalna razina LH slična je onome FSH. LH viši od FSH je jedan od znakova PCOS. Lutenizirajući hormon (LH)hCG dan> 20 mIU/ml.ProlaktinDan 3< 24 ng/mlPovećana razina prolaktina može poremetiti ovulaciju. Također može upućivati na potrebito daljnje testiranje (MRI) za provjeru na tumor hipofize. Neke žene sa PCOS također imaju hiperprolaktinemiju.Progesteron (P4)Dan 3< 1.5 ng/ml.Progesteron (P4)7 dana poslije ovulacije (dan 21)> 15 ng/mlProgesteron test se izvodi za potvrđivanje ovulacije. Kada folikul oslobodi jajašce, postaje tzv. žuto tijelo (corpus luteum) i proizvodi progesteron. Razina iznad 5 upućuje na neki oblik ovulacije, ali većina liječnika očekuje razinu od 10 u prirodnom, i 15 u ciklusu sa lijekovima. Neki tvrde da je test točniji ako se izvodi ujutro nakon [image]http://illiweb.com/fa/empty.gif[/image]
|
|
|
|