Prva rijec (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica

Poruka

MAJA! -> Prva rijec (13.3.2025 14:42:14)

Zdravo svima, 
nova sam clanica i niaam se bas brzo snasla sto se tice foruma i duboko se ispricavam ako je negdje bila tema a ja zapocinjem novu 🥹Elem, nasoj bebi je za par dana prvi rodjendan. Svi koji nas poznaju kazu da nisu vidjeli nikada veseliju bebu i to je ono sto svi prvo primijete. On skoro da nikad ne place, uvijek se nasmijan i raspolozen, jednostavan je i tacno znam procijeniti sta mu u trenutku treba i lako mu je ugoditi. Danas je napravio nekoliko samostalnih koraka i napredak u finoj i gruboj motorici mu ne zaostaje: ima precizan pincetni hvat, barata sveskama i knjigama, drzi kasiku i pokusava njom da jede, rano je propuzao i sl. Razumije neke geste, zna doci kad kazem dodji, zna mi dodati hranu iz svoje ruke u usta kad kazem daj daj, zna bravo bravo, ponekad digne ruku da mase kad mu pokazemo, kad pricamo i kazemo ne on mase glavom i jos tako nekih stvariMedjutim, mene mnogo brine sto je jos uvijek u fazi brbljanja slogova: baba dedeMjesecima smo na toj fazi, svaki dan vise puta prelazimo knjigu sa zivotinjama i pokazujem mu gdje su i kako se oglasavajuMnoge bebe mojih prijatelja u istom uzrastu vec odavno govore za medu grrr i za kucu av av.Cini mi se da on nije zainteresiran uopce. Kontakt ocima je oduvijek bio prisutan, raduje se kad vidi mene tatu deda i baku, a place kod nepoznatih osobaMislim da jos duuugo nece nauciti smisleno prvu rijec... mnogo se brinem i to mi svakodnevno stvara veliki stres jer imam ocekivanja.Moram jos napomenuti da ne gleda ekrane nikad, tv je stalno ugasen, samo od skoro upalim pjesmicu za pranje zubica na tvu a to su 2 min dnevno
Nadam se da razumijete moju zabrinutost jer...prvo mi je dijete :) 

Ana RR -> RE: Prva rijec (13.3.2025 14:54:07)

Ćao Majo, srećan prvi rođendanac!

Nemoj me pogrešno shvatiti ali mislim da mnogo očekuješ od bebe od godinu dana. Teško da će sklapati rečenicu u tom uzrastu. Moj sin je bio jako napredan motorički, ustajao sa 7 meseci, propuzao sa 8, prohodao sa 10, ali prvu smislenu prostu rečenicu je sastavio par dana pre 2. rođendana. Do tada smo ga samo suprug i ja razumeli (npr sva prevozna sredstva su bila "bja"). Retki su dečaci koji rano progovore, da budemo iskreni. Nemojte brinuti i uživajte u tom predivnom bebećem periodu. Sve je individualno.

Imate i članak na RR o tome KLIK

A evo i slične teme pa ću ovu zatvoriti KLIK

Stranica: [1]