dunja RR -> RE: Ishrana u toku dojenja (21.3.2019 13:43:17)
|
ZnaÄi med sme IZVORNA PORUKA: New Mom Majka koja doji trebalo bi da ima tri glavna obroka i dve užine. Da bi zadovoljila sve nutritivne potrebe, njen jelovnik treba da se sastoji od sledeÄih namirnica: žitarice: ceralije, pirinaÄ, kukuruz, jeÄam, heljda, proso i ovas, hleb polubeli ili crni - 250 g dnevno testenine: italijanska kuhinja: pice, pite, lazanje, makaroni sa sirom, mesom, raviole, tortilje, torteline, Å”pagete - do 300 g dnevno mesa: pileÄe, teleÄe, juneÄe, jegnjeÄe, ÄureÄe, svinjsko (but ili slabina) - do 200 g dnevno riba: pastrmka, tunj, skuÅ”a, osliÄ i sve druge morske ribe - do 300 g dnevno jaja: 4 do 5 nedeljno sir: beli sremski, posan, neslan - do 150 g dnevno, ili kaÄkavalj do 30 g dnevno mleko, jogurt, kiselo mleko - do 500 ml dnevno ulje: maslinovo, suncokretovo, kukuruzno do 20 g dnevno povrÄe: sirovo ili bareno - do 350 g dnevno voÄe: sveže ili sokovi - do 400 g dnevno med: 50 g dnevno Å”eÄer: 15 g dnevno napici: voÄni sokovi, ruski kvas, boza, mineralne negazirane alkalne vode, limunada, Äus, Äaj od anisa ili voÄni Äaj Primer ishrane dojilje za jedan dan Nije lako iskombinovati sve namirnice, naroÄito ako se zna koliko je naporan dan dojilje. Zato evo predloga za sastavljanje dnevnog jelovnika. DoruÄak ā¢ 50 g Å”unke, meko kuvano jaje, puter i med, 250 ml mleka, kriÅ”ka hleba Užina ā¢ 250 g voÄa ili 250 ml soka RuÄak ā¢ Krem Äorba, blitva, krompir, Å”argarepa, luk, piletina, hleb, zelena salata i puding Užina ā¢ 250 g kompota ili voÄna salata VeÄera ā¢ Pica ili pita i jogurt Da bismo olakÅ”ali posao naÅ”im mamama, evo i nekoliko recepata... Ukusna jeÄmena kaÅ”a Potrebno je: 200 g gerÅ”le, 1 l vode i 200 g suvog voÄa (urme, smokve, Å”ljive), med po ukusu. Priprema: UveÄe potopite gerÅ”lu, ujutru je skuvajte dok ne omekÅ”a, dodajte seckano suvo voÄe i zasladite medom. Äorba od prosa Potrebno je: 300 g kuvanog prosa, 1 l vode, dve kaÅ”ike suÅ”enog biljnog zaÄina, 1 kaÅ”iÄica karija, 1 kaÅ”iÄica seckanog crnog luka i 1 kaÅ”iÄica belog luka, pavlaka. Priprema: Proso skuvajte s vodom, zaÄinom od povrÄa i karijem, pa poklopite i pustite da bubri. Poslužite sa pavlakom i barenim povrÄem (lisnatim, zeljastim, ili paradajzom). Pilav Potrebno je: 100 g pirinÄa, 150 g pileÄeg belog mesa. Priprema: PirinaÄ skuvajte da omekÅ”a, posebno prokuvajte belo meso, pomeÅ”ajte, posolite, doajte malo ulja, stavite u rernu da se zapeÄe i servirajte s pavlakom. Supa od kostiju i povrÄa Potrebno je: 200 g juneÄih kostiju, 100 g juneÄeg me sa, 200 g povrÄa (boranija, krompir, Å”argarepa), so, supena kaÅ”ika griza ili pirinÄa. Priprema: Sastojke kuvajte u 2 l vode, posolite, a na kraju dodajte griz ili pirinaÄ. (Izvor)
|
|
|
|