New Mom
|
Majka koja doji trebalo bi da ima tri glavna obroka i dve užine. Da bi zadovoljila sve nutritivne potrebe, njen jelovnik treba da se sastoji od sledećih namirnica: žitarice: ceralije, pirinač, kukuruz, ječam, heljda, proso i ovas, hleb polubeli ili crni - 250 g dnevno testenine: italijanska kuhinja: pice, pite, lazanje, makaroni sa sirom, mesom, raviole, tortilje, torteline, špagete - do 300 g dnevno mesa: pileće, teleće, juneće, jegnjeće, ćureće, svinjsko (but ili slabina) - do 200 g dnevno riba: pastrmka, tunj, skuša, oslić i sve druge morske ribe - do 300 g dnevno jaja: 4 do 5 nedeljno sir: beli sremski, posan, neslan - do 150 g dnevno, ili kačkavalj do 30 g dnevno mleko, jogurt, kiselo mleko - do 500 ml dnevno ulje: maslinovo, suncokretovo, kukuruzno do 20 g dnevno povrće: sirovo ili bareno - do 350 g dnevno voće: sveže ili sokovi - do 400 g dnevno med: 50 g dnevno šećer: 15 g dnevno napici: voćni sokovi, ruski kvas, boza, mineralne negazirane alkalne vode, limunada, đus, čaj od anisa ili voćni čaj Primer ishrane dojilje za jedan dan Nije lako iskombinovati sve namirnice, naročito ako se zna koliko je naporan dan dojilje. Zato evo predloga za sastavljanje dnevnog jelovnika. Doručak • 50 g šunke, meko kuvano jaje, puter i med, 250 ml mleka, kriška hleba Užina • 250 g voća ili 250 ml soka Ručak • Krem čorba, blitva, krompir, šargarepa, luk, piletina, hleb, zelena salata i puding Užina • 250 g kompota ili voćna salata Večera • Pica ili pita i jogurt Da bismo olakšali posao našim mamama, evo i nekoliko recepata... Ukusna ječmena kaša Potrebno je: 200 g geršle, 1 l vode i 200 g suvog voća (urme, smokve, šljive), med po ukusu. Priprema: Uveče potopite geršlu, ujutru je skuvajte dok ne omekša, dodajte seckano suvo voće i zasladite medom. Čorba od prosa Potrebno je: 300 g kuvanog prosa, 1 l vode, dve kašike sušenog biljnog začina, 1 kašičica karija, 1 kašičica seckanog crnog luka i 1 kašičica belog luka, pavlaka. Priprema: Proso skuvajte s vodom, začinom od povrća i karijem, pa poklopite i pustite da bubri. Poslužite sa pavlakom i barenim povrćem (lisnatim, zeljastim, ili paradajzom). Pilav Potrebno je: 100 g pirinča, 150 g pilećeg belog mesa. Priprema: Pirinač skuvajte da omekša, posebno prokuvajte belo meso, pomešajte, posolite, doajte malo ulja, stavite u rernu da se zapeče i servirajte s pavlakom. Supa od kostiju i povrća Potrebno je: 200 g junećih kostiju, 100 g junećeg me sa, 200 g povrća (boranija, krompir, šargarepa), so, supena kašika griza ili pirinča. Priprema: Sastojke kuvajte u 2 l vode, posolite, a na kraju dodajte griz ili pirinač. (Izvor)
_____________________________
"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami "Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel
|