dunja RR
|
Nisam pisala, odgledala sam svih 6 epizoda, poslednja je bila na TV negde pred Novu godinu. Svaku epizodu sam preplakala, ali me poslednja dokusurila. Svakom bi je preporučila ...koliko su ljudi zli i nemilosrdni, koliko je sistem gadan, koliko smo svi mali, i koliko neki ljudi pate, više od drugih. Koliko je slomljenih duša i tamo u Kanadi i svuda. U našim divnim "demokratskim društvima". IZVORNA PORUKA: dunja RR Na HRT je prošle nedeje krenula serija Mala ptica, ide sredom, juče je bila druga epizoda. Dobra je ali i jako potresna, bazirana je na istinitoj priči o oduzimanju dece Indijancima u Kanadi (od strane socijalnih službi, policije, belaca doseljenih u Kanadu). Deca su nasilno odvođena od majki i očeva Indijanaca, i predavana na usvajanje belcima. Strašna priča, ja preplačem pola epizode. Odlično je snimana, gluma je dobra,. Priča se vrti oko jedne male Indijanke koja je jednog sasvim običnog dana 60-tih ili 70-tih godina 20. veka, zajedno sa bratom i sestrom nasilno oduzeta od majke i svoje divne porodice pune ljubavi (živeli su u rezervatu), dok su otac i stariji sin bili u lovu. Otac u povratku nalazi majku vezanu lisicama u kući a deca su već uveliko odvedena nekud, ne zna se gde, i nikada ih više neće videti. Otac se sukobljava se sa policajcima koji ga prebijaju, i završava u bolnici (još nije jasno da li će preživeti). Ta mala Indijanka je sada već devojka, usvojena od strane Jevreja, i kao Jevrejka sprema se za udaju sa Jevrejinom. I tada odjednom kreće u potragu za svojom pravom porodicom, sestrom, bratom, roditeljima... Inače pisalo je i na početku serije, 200.000 indijanske dece je oduzeto u Kanadi, i Kanada mora da isplati milijarde odštete zbog toga. Jezivo.