lesli -> RE: Razgovori mama 11/21 (15.11.2021 9:31:49)
|
Malaraja, evo mame jos jednog hipertonicnog deteta. I isto se tako zabacivala i izvijala. I za to zabacivanje ce ti pokazati vezbicu. Toliko je bila cvrsta da je bilo maltene nemoguce presvuci je. Evo sad imam i drugu bebu i vidim u kolikoj sam zabludi bila kad sam mislila da su sve bebe takve 😳I moja je imala i tortikolis kao Anin M. I deformitet stopala. Sve zbog polozaja u stomaku. Hipertonusu ne znaju uzrok. Obicno je ili tezak porodjaj ili nam je terapeut rekla da je moguce da je posledica moje visokorizicne trudnoce i lekova za odrzavanje. Hipertonus ne uzrokuje CP, vec moze biti simptom iste. To su dve sasvim razlicite stvari. Ali ako je CP u pitanju, vide tu oni jos neke pokazatelje, jer je nama fizijatar odmah rekla da je ona neuroloski ok, samo je cvrsta. I odmah su mi i ona i terapeut rekle da ne citam nista po googleu jer cu odlepiti. Navezbali smo se kao konji, izmrcvarili se i mi i nju izmrcvarili. Mrzela je te vezbe i prevristala je svako vezbanje, 3-4x dnevno, od 2.5 meseca do godinu dana), kasnila je sa krupnom motorikom - sela sa skoro 10 meseci, do godinu dana nije mogla da se okrene sa stomaka na ledja, ali je na kraju sa 13-14 meseci sve postigla i tad je prohodala skroz (ne ono po par koraka da se pusti).Sad je zdrava trogodisnjakinja, jedino se meni dize kosa na glavi kad cujem komentar sa strane “bas je jaka” 🙄 I cinjenica je da u tim prvim danima i mesecima nismo bas uzivali onako kako je trebalo zbog glupavih vezbi 🙄 ali smo morali da ih radimo - to je bilo za njeno dobro. Razumem da ti je tesko, ali postoje mnogo gore stvari na ovom svetu od tog hipertonusa koji se ispravlja vezbama.Mislim da treba da potrazis savet nekog strucnog, jer detetu pre svega treba stabilna i zdrava mama.
|
|
|
|