Anoniman -> Paprikas (15.12.2009 12:43:47)
|
Ajde bas cu detaljno (crveno su moja iskustva) Potrebno je - pilece meso (na primer: dva bataka, dva karabataka, par krilaca) ja uzmem dva bataka i dva krilca za mene i mog muza dovoljno - 5 vecih krompira ili 8,9 manjih - 2 glavice crnog luka - biber, so, aleva paprika, ulje, vegeta ili zacin C - paradajz pire - Tomatelo ili slicno a moze i obican kecap -malo slaninice iseckane (ali nije obavezno) Priprema napomena; sprema se brzo ali se dugo krcka Piletinu umuljati malo u vegetu i ostaviti sa strane. Iseckati crni luk na sitno kao i slaninicu... U vecoj serpi, na vrucem ulju prodinstati luk sa slaninicom dok onako ne postane staklasto...Kad se prodinsta luk (ne mnogo...oko 10 minuta uz mesanje) staviti piletinu u luk da se dinsta zajedno sa njim..Smanjiti vatru i pustiti da i meso malo dobije boju sa svih strana (okretati ga...ovde je bitno da meso ne bude mnogo krupno.Ako jeste, ja nozem probodem malo batake da moze toplota i unutra da probije)... Preko svega posuti malo bibera, soli, vegete (ja stavim i origano) Kad meso dobije boju ( na primer posle 15 minuta) onda dodam oljusten i iseckan krompir...jedan veci krompir ja isecem na pola i opet na pola... Prelijete sa vodom onako da pokrije krompire i meso (ne mora skroz!!!)...Gledajte da lepo poredjate krompire i meso tako da sve bude onako na dnu... neka se tako u vodi kuva oko 10 minuta a onda sipajte paradajz pire ili kuvani paradajz, dodajte malo aleve, promesajte i ostavite na tihoj vatri da se krcka... ne morate vise da ga mesate, neka ga tako neka se krcka... treba mu otprilike oko 40 minuta - sat vremena...Proveravate viljuskom krompir i meso da li je kuvano...(ja capnem malo mesa pa probam). kad je kuvano a sos mozda previse redak, onda mozete dodati i zaprsku (brasno i alevu) ili samo malo brasna pa ostavite jos da se krcka... Paprikas ne treba da bude gust kao sos nego onako...srednje gust... Poenta je da kad sipate u tanjir mozete viljuskom da izgnjecite krompir u tom softu i da bude onako OK (ne previse vodenasto). Ide i kupus salata uz njega...ili krastavac kao salata... Pitajte ako sam nesto smuljala u objasnjavanju.
|
|
|
|